Hlava 22 zajímavosti

Hlava 22 https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294347/bmid_hlava-xxii-Y6g-294347.jpg 4 2410 358

Hlava XXII série

1. díl >

„Hlava XXII. Ta mi zamotala hlavu.“ Ve své nejslavnější knize Joseph Heller na základě vlastních zkušeností s armádou píše o světě, v němž je vše postavené na hlavu; a protože absurdita je věčná, zamotal tento skvělý protiválečný román hlavu už několika generacím čtenářů. Odehrává se za druhé světové války a v sérii absurdních epizod vyprávěných z hlediska několika různých postav satiricky napadá krutost a nesmyslnost válečné mašinerie. Hlavní postavou je poručík letectva Yossarian, který je svou bombardovací letkou ze základny na ostrově Pianosa ve Středozemním moři nucen útočit na různá italská města, a stejně jako jeho druhové ve zbrani se snaží udržet si uprostřed válečného šílenství a navzdory absurdním příkazům svých nadřízených zdravý rozum a dostat se domů. Hlava XXII vyšla česky poprvé pouhé tři roky po anglickém vydání v nestárnoucím překladu Miroslava Jindry, a od počátku se i u nás setkala s vřelým přijetím. Možná i proto, že souzní s místní tradicí švejkování.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: ekniha , Plus
Originální název:

Catch-22 , 1961


více info...

Zajímavosti (8)

Vyšlo v nezkrácené podobě i v audio verzi, načetl Vladimír Hauser. (lioncel)


Adaptováno jako rozhlasová četba na pokračování: https://vltava.rozhlas.cz/joseph-heller-hlava-xxii-vyznamny-roman-kritizujici-nesmyslnost-valky-cernym-8976495 (Teckovana)


Trailer adaptace:
https://m.youtube.com/watch?v=JARn16yojbQ
Premiéra: 17.5.2019 (Lenka.Vílka)


Původní název románu, o němž Heller uvažoval, bylo "Hlava XVIII"... (ddkk)


Novým projektem George Clooneyho je seriálová adaptace románu Hlava 22, v níž se ujme jedné z hlavních rolí a navíc usedne za kameru. Hellerova satira už má za sebou chválenou filmovou adaptaci z roku 1970. Clooneyho seriál to tak nebude mít jednoduché, s trochou štěstí toho ale vyždíme z románu víc a ještě se porve o nějaké ceny. (ddkk)


oku 2009 vydali The New York Times seznam 100 nejlepších anglicky psaných knih 20. století, které vybrala odborná porota. Tato kniha se umístila na 7. místě. (chaera)


Na motivy knihy režisér Mike Nichols natočil film Hlava 22 roku 1970. (chaera)


Jak se Hellerův román postupem času stal známý, získala fráze Hlava XXII význam označení pro situaci, ze které s použitím logiky není jiného než očekávaného, konformního východiska. (chaera)