Kdysi zajímavosti

Kdysi https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309293/bmid_kdysi-6558e539c9706.png 5 470 120

Felix a Zelda série

1. díl >

Každý si zaslouží zažít něco dobrého. Alespoň jednou v životě. Tři roky a osm měsíců žije devítiletý Felix v odlehlém katolickém sirotčinci v horách, ačkoli není katolického vyznání. Jeho rodiče nejsou mrtví. Přivedli ho k matce Mince, představené jeptišek, aby se měl dobře. A určitě si pro něj brzy přijdou, jak Felix věří, jen co vyřeší potíže, které mají se svým knihkupectvím. Protože židovští knihkupci to mají v Polsku roku 1942 těžké. Jak moc, to Felix pochopí, až když se v sirotčinci objeví muži s podivnými páskami na rukávech a začnou vyhazovat a pálit knihy z místní knihovny. Felix uteče, aby našel rodiče a před těmi muži je varoval. Cestou zachrání z hořícího domu malou Zeldu, jejíž rodina byla zavražděna, a pomalu mu dochází, co mají tihle spalovači knih za lubem. A co to znamená pro něj, Zeldu a všechny ostatní Židy. Morris Gleitzman líčí v prvním dílu z čtyřdílné řady život v okupovaném Polsku z dětsky naivní perspektivy malého hrdiny, jeho výpověď je však o to silnější.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Once , 2006


více info...

Zajímavosti (3)

Třetí kniha v sérii nebyla přeložena do češtiny. Kniha je sice o Felixovi, ale ten už je starší pán, žije v současnosti, vyrovnává se s bolestivými prožitky z dětství a čelí boji o přežití - největšímu požáru v australské buši. Příběh nebyl přeložen, protože se nakladatelství Argo zaměřilo na dobu holocaustu a tuto knihu tudíž vynechalo. Každopádně na sebe 1. (Kdysi), 2. (Potom) i 4. (Když) díl souvisle navazují a není třeba číst díl 3., který se odehrává úplně v jiné době a čelí úplně jinému problému než je válka. Nakladatelství uvažuje o vydání dalšího dílu, který se odehrává těsně po válce, jedná se o díl 5. (Soon). (Půca4)


V knize začínají všechny kapitoly na slovo KDYSI. (EZ.)


Kniha je inspirována životem Janusze Korczaka. Polského lékaře, autora knih pro děti. Za druhé světové války vedl sirotčinec se dvěma sty dětmi. Je odvezli do tábora Treblinka. On, i když nemusel, skončil v plynových komorách s nimi. (Anna 13)