Emma zajímavosti

Emma https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458079/bmid_emma-1As-458079.jpg 4 1527 197

Úspěšný román Jane Austenové z prostředí anglické „lepší společnosti“ počátku 19. století, kde čas plyne pomalu a porušení společenských konvencí je neodpustitelnou chybou, kde city a vztahy mezi mladými lidmi výrazně ovlivňuje výše majetku a jejich svazky jsou často výsledkem osobních obětí a kompromisů. Ústřední postavou je krásná a vzdělaná mladá žena Emma Woodhousová.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Emma , 1815


více info...

Zajímavosti (4)

Emma byla inspirací pro film 'Clueless' (1995), který se odehrává na střední škole v Beverly Hills. V ČR uváděn pod názvy 'Bezmocná' a 'Praštěná holka'. (Calypso)


V tomto románe postava Augusty Hawkinsovej, Eltonovej je inšpirovaná skutočnou osobou Caroline Isabelly Edward Cooperovej, ktorá bola švagrinou Jane Austenovej sestrenice Jane Cooperovej. (Liana)


Emma se dočkala i seriálového zpracování z roku 2009. Hlavní role - Romola Garai. Český název seriálu Slečna Emma. (chaera)


Kniha byla několikrát zfilmována, nejznámější film je z roku 1996 s Gwyneth Paltrow v hlavní roli. V méně známější verzi si hlavní hrdinku zahrála Kate Beckinsale. (AnetW94)