Devadesátka pokračuje zajímavosti

Devadesátka pokračuje https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524320/bmid_devadesatka-pokracuje-652a77dccaf6e.jpg 4 554 554

Devadesátka série

< 2. díl

Pokračování legendární knihy Pod junáckou vlajkou v novém vydání. Letní tábor skončil a Devadesátka se vrací ke svojí běžné činnosti. Jenže mezi členy se vkrádá špatná nálada, a po jednom sporu dokonce několik chlapců oddíl opustí. Tak dojde k tomu, že vůdcem Lišek se stane Mirek Trojan, který nyní patří mezi nejvěrnější členy Devadesátky. Tomu však radost zkazí vyhrůžky jeho bývalého kamaráda Ondry. Podaří se Mirkovi najít a zničit úpis, který kdysi nerozvážně podepsal? A dokáže Tapin stmelit chlapce v oddílu s pomocí dobrodružné hry Alvarez?... celý text

Zajímavosti (6)

Příběh byl také upraven pro rozhlas. Zpracování od Jiřího Hromádko pod řízením režiséra Jana Fuchse nastudovali Alfred Strejček, Karel Vlček, Ondřej Kepka a Robert Tamchina. (Luccy78)


Příběh začal vznikat po druhé světové válce. Mladý hlasatel nemohl být, kvůli jistému nařízení, obnoven a Foglar se stal šéfredaktorem časopisu Junák. Na jeho stránky začal psát na pokračování kapitoly nového příběhu Devadesátky. (Luccy78)


Kniha, stejně jako titul Pod junáckou vlajkou, v sobě obsahuje opět různé nápady a náměty k oddílové činnosti. Příběh také poukazuje, že ani život junáckého oddílu se nevyvatuje nesvárů a nepohody. Jako hlavní přínos z hlediska zážitkové pedagogiky uvádí I. Jirásek uvědomění si principu etapových her. (Luccy78)


Inspirací příběhu byly opět zážitky z Jestřábova oddílu. Novým motivem pak je dlouhodobá hra Alvarez, kterou Dvojka hrála v roce 1942. Foglar ji vytvořil na základě knihy o dobývání Mexika, kterou našel v knižním lektorátu Melantrichu, kde v době války pracoval. (Luccy78)


Jestřáb vždy tvrdil, že k napsání této knihy jej přiměl Miloš Zapletal, který na něj naléhal, aby román Pod junáckou vlajkou měl pokračování. (chaera)


Kniha poprvé vycházela jako příběh na pokračování v časopise Junák v l. 1945-1946, kde však bylo její vydávání ukončeno a zbytek románu byl dovyprávěn v časopise Vpřed. V knižní podobě vyšla poprvé v r. 1969 a poté až po sametové revoluci v l. 1991, 1995, 1998 a 2005. (chaera)