Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem zajímavosti

Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154527/bmid_alencina-dobrodruzstvi-v-risi-divu--k9Y-154527.png 4 1219 218

Souborné vydání dvou světově proslulých příběhů Alenčina dobrodružství v říši divů a Za zrcadlem a co tam Alenka našla. První z obou knih vyšla v roce 1865, druhá o sedm let později, tedy téměř před 150 lety, a přesto stále znovu okouzlují velké i malé čtenáře. Alenka, která se vydá za oblečeným králíkem jeho norou do podivuhodné říše plné zvláštních bytostí a později prostoupí zrcadlem do ukvapeného světa naruby, znovu a znovu budí ve výtvarnících i filmařích chuť zobrazit po svém představy, které v nich vyvolává. V našem bohatě ilustrovaném vydání se čtenáři setkají s křehkými a zároveň bujnými ilustracemi pražské výtvarnice Jitky Bokové – její obrazy fantazijní svět Lewise Carolla skvěle doplňují.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

Alice's Adventures in Wonderland - Through the Looking-Glass , 1865


více info...

Zajímavosti (6)

Rozhlasová dramatizace knihy: https://dvojka.rozhlas.cz/lewis-carroll-alenka-v-kraji-divu-nahravka-z-roku-1966-s-ivankou-devatou-v-roli-7498124 (Teckovana)


Ilustrácie Dušana Kállaya získali Grand Prix na Bienále ilustrácii Bratislava 1983 (ripo)


Na Medzinárodnej výstave knižného umenia v Lipsku roku 1982 odmenili túto knihu (s ilustráciami Dušana Kállaya) striebornou medailou. (ripo)


V roce 1931 zakázal generál Ho Chien v Číně knihu "Alenka v říši divů", protože zvířata by neměla používat lidský jazyk... (ddkk)


Podle původních Carrollových ilustrací byla Alenka levačka stejně jako autor. V pokračování Za zrcadlem je Alenka pravačka, protože v zrcadlovém světě je vše obráceno. (chaera)


Alenka v říši divů byla vedle Bible a Shakespeara nejčastější knihou, kterou si brali angličtí vojáci na frontu 1. světové války. (chaera)