Adresát neznámý zajímavosti

Adresát neznámý https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360285/bmid_adresat-neznamy-Ul7-360285.jpeg 5 290 90

Nové zpracování klasiky americké literatury citlivě doplněné dílem fotografa Tomáše Rasla, v krásném grafickém provedení. Strhující příběh o síle slova a proměně osobnosti pod tlakem ideologie přečtete za hodinu, ale bude ve vás doznívat ještě dlouho poté. Dílo, které ani téměř po 80 letech od svého prvního vydání neztrácí na síle. Novela v dopisech mezi americkým obchodníkem s uměním a jeho někdejším společníkem, který se z USA vrací do meziválečného Německa, není jen připomínkou zločinů páchaných ve jménu nacistické ideologie, ale také stále aktuálním varováním před rasismem, nacionalismem a nesnášenlivostí obecně. „Nejúčinnější svědectví o nacismu, jaké se kdy v beletrii objevilo.“ The New York Times Book Review Kniha, která zaujme napříč všemi generacemi.... celý text

Literatura světová Povídky Historické romány
Vydáno: , Bourdon
Originální název:

Address Unknown , 1938


více info...

Zajímavosti (3)

Jinak kniha vyšla několikrát knižně v Americe a v Anglii v době svého vzniku. Do Evropy se však pro vypuknutí války už nedostala. Naposledy vyšla v USA, a to v roce 1995. (milamarus)


Tato drobná próza se teprve nedávno dožila zasloužené renesance díky francouzskému nakladatelství Éditions Autrement v Paříži. Jeho majiteli se dostalo do rukou nové vydání této prózy z roku 1995 a rozhodl se okamžitě vydat její francouzský překlad, čímž jí otevřel cestu do světa. (milamarus)


Při prvním uveřejnění této prózy, tj. v září 1938, se autorka skrývala za jménem Kressmann Taylor. Mužsky znějící pseudonym vymyslel spisovatelčin vydavatel, neboť mu příběh připadal na ženu příliš drastický. Jméno Kressmann bylo autorčino dívčí jméno. (milamarus)


Štítky knihy

nacismus dopisy

Autorovy knížky

Kathrine Kressmann Taylor
americká, 1903 - 1996
2003  93%Adresát neznámý