Ztracené klenoty: Historie, láska, vražda a napětí v jednom

recenze

Ztracené klenoty (2021) 5 z 5 / VasnivaCtenarka
Ztracené klenoty

Londýn, 1666: Dívenka probíhá kolem hořících domů doufajíc, že ten jejich dům plameny ještě nezasáhly. Musí se postarat o svou rodinu, musí najít šperky….

Současnost: Kate, mladá historička specializující se na šperky a drahokamy, dostává nabídku napsat příběh o pokladu z Cheapside. Tento úkol přijímá a začíná tak pátrat a odkrývat historii nejen pokladu samotného, ale i rodinnou, která, jak to tak vypadá, má s pokladem z Cheapside něco společného.

Rok 1912: Essie to nemá vůbec v životě snadné. Matka alkoholička, která se nedokáže postarat o svou rodinu, bratr, který pracuje jako kopáč a tři sestry. Jen bratr a Essie nosí domů nějaký ten peníz, který jim sotva stačí na kus žvance. Někdy ani to ne. Když však bratr a jeho kolegové jednoho dne narazí při kopání na poklad, jsou z toho všichni u vytržení. Jak takový nález pokladu může ovlivnit jejich životy?

Tři dějové linie v knize Kirsty Manningové vás opět dostanou. Ztracené klenoty jsou druhou knihou autorky a já bych snad řekla, že i tou nejkrásnější.

Kirsty Manningová má nádherný spisovatelský dar, který vás opravdu nejenže vtáhne do děje, ale chytne vás i za srdce. Ve Ztracených klenotech se dozvíte mnoho o historii, o výrobě šperků, ale také o životě v různých dobách. Tento příběh pojí tajemství, láska, smrt, historie a cestování. Pokud tahle kombinace není dokonalá a jako stvořená pro naprosto kouzelný a úchvatný příběh, pak už opravdu nevím!

Díky historičce Kate se podíváme do několika koutů světa v současnosti i minulosti. Budeme putovat po stejných stopách, po kterých se vydávaly drahokamy nalezeného pokladu. Je to kouzelná cesta objevování a odkrývání nejen minulosti pokladu samotného, ale také rodinné minulosti. Je to cesta zapomínání na bolestné okamžiky vlastního života a nalézání nového přátelství.

Milé dámy a pánové, dovolte mi vám sdělit, že tohle je jedna z nejkrásnějších knih, kterou jsem letos četla. Všechny tři knihy od Kirsty Manningové jsou nádherné, ale tahle, tahle ke mě doputovala tak nějak nejvíce ze všech.

Jak autorka sama uvádí, její příběh je smyšlený, i když je inspirovaný skutečnými událostmi. Na zadní straně knihy můžeme najít část seznamu literatury, do které autorka nahlížela při psaní, aby nám podala co nejvěrohodnější příběh. Její rešerše jsou v příběhu opravdu znát, protože při čtení se zkrátka ocitnete v době, o které píše. Do detailů nám předkládá život v různých historických obdobích. Popis míst a situací je tak krásný a povedený, že se zkrátka při čtení ocitnete v naprosto jiné realitě. Že se ocitnete v samotném příběhu.

Promyšlenost celého příběhu je naprosto brilantní a obdivuhodná. Je pro mne snad až naprosto nepochopitelné, jak vůbec mohlo takové dílo vzniknout. Jak se to dělá? Jak může mít někdo tak krásnou fantazii, kterou propojí s realitou a vznikne takový příběh?

Kapitoly v knize nejsou nijak příliš dlouhé a hezky se střídají dějové linky, které se na svém konci pojí v jeden velký a krásný příběh, kdy vše do sebe krásně zapadne. Zapadá to už v průběhu celého čtení, ale na konci si to hezky sedne.

Všechny postavy si zamilujete. Myslím hlavní postavy. Alkoholická matinka vám bude hrát na nervy, učitel ze školy taky a kněz také nepobral příliš mnoho empatie, řekla bych. Ale Kate, Marcuse, Essie a její sourozence budete mít rádi. A přesně o nich je příběh především. Budete také obdivovat krásu šperků a kouzlo jejich výroby.

Na této knize jsem nenašla ani zrnko toho, co bych ji mohla vytknout. Je to opravdu nádherný příběh a já vám ho z celého srdce mohu doporučit. Bylo to tak krásné, až je mi líto, že to skončilo… ale kdo ví, třeba nás autorka brzy potěší další svou knihou.

Komentáře (0)

Přidat komentář