Zrádný bůh - pořádně špinavá fantasy s pár vadami na kráse

recenze

Zrádný bůh (2019) / Schefik
Zrádný bůh

Po pár slabších letech, kdy fantastice u nás vládla především young adult, čeští nakladatelé konečně nabírají dech a stále častěji nám přináší i kousky pro odrostlejší čtenáře. Jedním z posledních je i povedená temná fantasy Zrádný bůh, která slibuje temnou magii, nečekané zvraty, humor protkaný notnou dávkou ironie a především pak postavy, které nejde jen tak dělit na “klaďase” a “záporáky”.

Vzhledem k tomu, že si pro nás nakladatelství Laser před pár dny připravilo epický závěr oblíbené fantasy série Mince a dýka od Daniela Abrahama bylo vcelku jasné, že nastal ideální čas, začít se poohlížet po nějaké té náhradě. Zajímavou volbou by mohl být právě tento temný literární debut Camerona Johnstona, který na první pohled zaujme už samotnou stylovou obálkou. Po Králích Wyldu Nicholase Eamese  tak zde máme v relativně krátkém sledu za sebou další “špinavou” fantasy, která si s ničím nebere servítky, ale zároveň se nebojí trochu vše odlehčit pořádně břitkým humorem.

Na scénu přichází Edrin Galán, jenž se vrací s desetiletého vyhnanství zpět do “civilizace” aby objasnil a pomstil smrt svého nejlepšího přítele, jenž byl kvůli jednomu odhalenému tajemství doslova stažen zaživa z kůže. Edrin musel kvůli Lynasovu bezpečí z města Setharis navždy zmizet, nyní však nastal čas se vrátit a navždy se vypořádat nejen s vlastními démony, ale především se strůjcem Lynasova utrpení. Cesta dlážděná krví, utrpením a vražednými monstry právě začíná…

Johnston ve svém debutu rozehrává skutečně špinavou hru, ve které není nouze o krev, násilí, pořádnou porci vulgarit a dalších nechutností. Zkrátka špinavá fantasy jak má být. Autor navíc minimálně z počátku v příběhu využívá i určité prvky z klasických kriminálek, díky čemuž tyto části působí lehce “osvěžujícím” dojmem. Tento mix temné detektivky a špinavé fantasy by Zrádnému bohu neskutečně slušel, autor se však nakonec vydává trochu jiným směrem. V druhé polovině knihy tak nabíráme na tempu, akce střídá akci, mrtvých přibývá a nám pomalu ale jistě začíná být jasné, že zde opět nepůjde o nic jiného, než prakticky o záchranu světa.

Zrádný bůh působí na první pohled velice zajímavým a dá se říct i vcelku originálním dojmem. Tedy minimálně co se mixu fantastiky s detektivkou týče. Při bližším pohledu však začnou na povrch vyplouvat veškerá žánrová klišé a všemožné bolístky, kterých se autor ve svém debutu nevyvaroval. Johnston tak velmi rád stále něco zdůrazňuje a opakuje. Ano, je vcelku pochopitelné, že se čtenářům snaží něco důležitého vysvětlit, co má velký význam pro fungování jeho světa, na druhou stranu o tom opravdu nemusíme číst pětkrát.

Další menší výtka míří k samotné vulgaritě této knihy. Zde však osobně nemohu posoudit, zda se jedná o obecný neduh, který si sebou kniha nese již z originálu, či Zrádný bůh trpí přílišnou kreativitou českého překladatele.  Osobně o tom však pochybuji, přeci jen Dana Krejčová patří ke zkušeným a osvědčeným překladatelům. Faktem je, že tato kniha rozhodně nepatří k nejslušnějším, což by zase tak nevadilo, přeci jen podobných a úspěšných kousků je na našem trhu povícero, na druhou stranu se nedá ubránit pocitu, že autor místy zbytečně tlačí na pilu a snaží se nacpat nějaký ten peprnější výraz i na místa, která nedávají moc smysl.

Stejně tak samotný Edrin Galán není zrovna ztělesněním originality. Změňte kulisy, dejte Edrinovi novou profesi a máme zde dalšího vyšetřovatele, který vypadl z nějaké severské kriminálky. Na druhou stranu všechny tyto bolístky a žánrová klišé, se kterými se zde setkáváme, výraznějším způsobem nenarušují celkový dojem z příběhu, který působí překvapivě konzistentně, což ostatně platí i o samotný svět, ve kterém se tento příběh odehrává. Vy se díky tomu nebudete mít moc šancí nudit a budete opravdu toužit vědět, jak to celé dopadne. Byť asi většina z nás tuší, že žádné velké překvapení se patrně konat nebude.

Zrádný bůh je i přes určité výtky skutečně zajímavým debutem, který má minimálně šanci zaujmout. Johnston sice potřebuje ještě maličko potrénovat a získat více zkušeností, jak se ale říká: “Učený z nebe nespadl”. Vy se však rozhodně Zrádného boha nemusíte bát, či dokonce litovat času stráveného s touto knihou.


Zrádný bůh Zrádný bůh Cameron Johnston

Edrin Galán strávil deset let na útěku, pronásledován vlastními i skutečnými démony. Nyní ale jeden z mála přátel, kteří mu zbyli, odhalil strašlivé tajemství – a při pokusu varovat vládce rodného města byl stažen zaživa z kůže. A... více


Komentáře (0)

Přidat komentář