Zpátky na začátek

recenze

Zjevení démona (2018) / Kikina182
Zjevení démona

Pouze šlechtici mohou vyvolávat démony, ale to se změní v den, kdy Arktur nalezne onen svitek. A tak zjistí, že i on sám má tuto vzácnou moc. Aby se naučil svou moc ovládat, je Arktur se svým démonem poslán do akademie, kde se ale příliš nezdrží. Dobrodružství na něj čeká hned za rohem, a tak brzy vyráží na nebezpečnou misi, do území orků.

Jelikož jsem opravdu velkou fanynkou série Učedník, tak jsem si nemohla nechat prequel k této skvělé sérii ujít. Sice je škoda, že se nejedná přímo o pokračování, ale i tak jsem za tuto knihu velmi ráda. Přeci jen se v knize vypráví o Arkturovo dětství a jeho minulosti, což mi přišlo jako skvělý způsob, jak se o postavě dozvědět mnohem víc a lépe pochopit jeho charakter a to, co ho během celé série pohánělo.

Zjevení démona je psáno v er formě stejně jako celá série Učedník. Sice dává smysl, aby byl příběh v této formě, ale osobně by mi víc vyhovovalo, kdyby byla tato konkrétní kniha psána z pohledu první osoby. Přeci jen je orientovaná na Arkturovu minulost, jeho pocity a myšlenky, a tak mám dojem, že kdyby byla v ich formě, mohla bych se k této postavě mnohem víc přiblížit, ztotožnit se s ní.

Avšak to, že je kniha psána z pohledu třetí osoby není to jediné, co má Zrození démona s touto sérií společné. Stejně jako každá předchozí kniha se i tato čte opravdu skvěle. Člověk se do ní začte v podstatě hned na první stránce a rozhodně nenarazí na nějaké nudné nebo dokonce krkolomné pasáže. Kniha vás naopak pohltí a pustí vás až na poslední stránce, která přijde a ani nebudete vědět jak.

Na tom, že je kniha tak čtivá má také velký podíl dobrodružná zápletka, která v sobě skrývá jen tolik záhad a dobrodružství, aby se kniha líbila i mladším čtenářům a především, aby neměla přehnaně komplikovaný děj, což je bohužel k vidění u mnoha novějších sérií.

Dalším velkým bonusem je i rozmanité prostředí, na které ale narazíte v ději pouze okrajově, což je velká škoda. Vůbec by neuškodilo, kdyby se na něj autor trochu více zaměřil. Sice nemám ráda nudné a rozsáhlé popisy, ale věřím, že autor by neměl nejmenší problém podat to zajímavě a tak, aby byl příběh v důsledku ještě lepší.

Postavy v knize jsou skvělé. Ať už co se týče Arktura nebo vedlejších, jejich příběh si zkrátka budete užívat všemi smysly. Samozřejmě, pokud jste četli předchozí vydané díly Učedníka, pak víte, jak osudy postav dopadnou. Ale pokud jste se k této sérii ještě nedostali a teprve o ní uvažujete, tak by možná nebylo na škodu, kdybyste čtení začali právě u Zjevení démona. Díky tomu budete moc poznat některé postavy mnohem lépe.

Pokud jste fanoušky téhle série, jsem si jistá, že vás Zjevení démona potěší. Sice to není pokračování, ale i tak je tu mnoho věcí, na které se můžete těšit. Zápletka je dobře vymyšlená, nechybí ani pár plottwistů, které vám zamotají hlavu, ale především se těšte na dobrodružství, které se vám vryje do srdce.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)

Přidat komentář