Zpátky do Pohádky

recenze

Temné stránky (2023) 4 z 5 / assa
Temné stránky

Z letošního Horrorconu (8.ročník/2023) jsem si dovezl pěkný komínek knih, který zalepil poslední místa mé skromné knihovničky. Mezi ně patří i novinka Temné stránky dvojice Bílek/Boček, jež byla na akci pokřtěna (ta kniha, ne dvojice).

Příběh je vyprávěn z pohledu tří hlavních postav. Albert je velký milovník kinematografie a filmařských metod staré školy. Katy míří za svým snem stát se uznávanou a úspěšnou televizní moderátorkou. Oba jsou osloveni Karlem, též známým pod přezdívkou Rumenige, který je hlavou projektu s názvem Temné stránky, aby společně pracovali na reportážích zabývajících se záhadnými a tajemnými místy naší vlasti. Jak příběh skáče z přítomnosti do minulosti, čtenáři je postupně osvětlováno, proč a za jakých okolností se dotyční dali dohromady a jaké jsou pravé Rumenigeho úmysly.

Jistě každý slyšel o Ivanu Roubalovi, na doživotí odsouzeném sériovém vrahovi, který řádil v první polovině 90. let. Tohoto milého pána autoři rafinovaně zakomponovali do své fikce a nabízejí nám jednu z mnoha variant, proč na statku Pohádka v Šumavském podhůří vlastně páchal své ohavné činy. Tento nápad už v minulosti využil samotný Stephen King spolu s Peterem Straubem v knize Černý dům, kde byla stejným způsobem dosazena postava skutečného vraha Alberta Fishe. Tím v žádném případě nechci tvrdit, že tuzemští autoři opisují. Stejně tak bych mohl napsat, že jsou některé pasáže inspirovány Hellraiserem, což mi však bylo jedním z autorů vyvráceno. Jedno je ale jisté – ať na sebe bere zlo jakoukoliv podobu a zjevuje se v jakékoliv době, ke svému řádění se potřebuje pořádně nažrat. A více už prozrazovat nebudu.

Určitě nelze přehlédnout rukopis pana Bočka, archiváře a historika, který příběh zasadil do skutečných reálií a okořenil dalšími historickými fakty. Kniha má po celou dobu slušné tempo, vyhýbá se zdlouhavým popisům a zbytečnému protahování děje, až se konec může zdát poněkud uspěchaný.
Krvavostí a zvráceností je uspokojivé množství, jak se u obou pánů sluší a patří. Za mě spokojenost.

"O magii nic nevím. Ale mohu říct ze své zkušenosti, že to nejhorší, s čím jsem se kdy setkal, vždy pocházelo od lidí. Byl jsem voják, viděl jsem leccos. Kdo upaloval čarodějnice, kdo ničil pohanské svatyně? Kdo pobil nejvíc bezbranných lidí a zvířat? Člověk, žoldnéři, zdivočelý běsnící dav..."

P.S. Vážně je Keith Richard ze Stounů fext a vyšňupal svoje zpopelněné rodiče?
Že nevíte, co je fext? Dočtete se na temných stránkách Temných stránek.


Temné stránky Temné stránky Petr Boček

Trojice záhadologů z oblíbeného webu Temné stránky se vydává do hloubi šumavských hvozdů k usedlosti Pohádka spojené s řáděním sériového vraha Ivana Roubala. Opravdu jim jde jen o natočení zajímavé reportáže, nebo za tím vězí i ně... více


Komentáře (0)

Přidat komentář