Temné stránky

Temné stránky https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524564/bmid_temne-stranky-652ec308dba39.jpg 4 21 4

Trojice záhadologů z oblíbeného webu Temné stránky se vydává do hloubi šumavských hvozdů k usedlosti Pohádka spojené s řáděním sériového vraha Ivana Roubala. Opravdu jim jde jen o natočení zajímavé reportáže, nebo za tím vězí i něco jiného, mnohem děsivějšího? Vždyť každý z nás má v duši temné stránky

Přidat komentář

eraserhead
26.04.2024 4 z 5

„A já ji uctíval, byla mým světlem, paprskem v světě, zapomnění…“
Funkční a povedená kombinace lokálních legend, lovení duchů, historických událostí, čarodějnického a okultního horroru a hned dvou autorských přístupů. První část funguje skvěle, ve druhé se to lehce drolí, ale to u „závěrování“ a finalizování prvotního nápadu bývá časté. Přesto to má švih, spád a tah na branku až do konce. Znáte-li styl obou autorů, je zajímavé a zábavné objevovat, co kdo napsal (ty postupy jsou průkazné). Stejně tak oba autoři v tvorbě používají specifický humor, ten se objevuje i tady, velkým kladem je, že i když pobaví, nijak nekazí a nerozmělňuje spád a atmosféru příběhu. Velké subjektivní plus za Törr. A prasata. Občas jsem se u některých scén ztrácel v tom, kdy přesně se odehrávají a samotný závěr je lehce vytušitelný, ale i tak jsou Temné stránky výbornou ukázkou domácího horroru a přístupu k němu. Funguje to jedna pohádka…

Morbidus
07.02.2024 4 z 5

U románu Temné stránky mě ani kombinace tajuplného názvu, komorní obálky a stručné anotace nedokázaly připravit na to, co najdu uvnitř (což vnímám jako klad). Takže mě mile překvapilo, co všechno se nakonec z putování ústřední trojice do usedlosti Pohádka vyklubalo. Zejména ona první část je skvěle rozehranou partií s houstnoucí temnou atmosférou. Samotný text působí promyšleně - někdy putuje v čase z pohledu jiné postavy, jindy na vhodném místě zmíní slovo, které pozornému čtenáři obrátí perspektivu vzhůru nohama. Díky tomu jsem nedokázal zcela odhadnout, kam se děj ubírá (což mi vždycky udělá radost!).
Mé nadšení trochu zbrzdila část druhá. Ta stále působila fajn dojmem co se kvality a dějových zvratů týče, neopouštěl mě ovšem pocit, jako by jeden z autorů chtěl v knize pokračovat zajímavým směrem, zatímco druhý už to plánoval poměrně zkratkovitě ukončit. Ať je to jak chce, některé dějové linky mírně vyšuměly (i když své opodstatnění stále mají), nadmíra užitých témat začala být vidět a ono punkové finále mi přišlo jak pěst na oko, byť ho autoři uřídili s grácií. Navzdory tomu z mé strany převládá dojem, že oba tvůrci si v této románové spolupráci mimořádně sedli. Výsledkem je svižné a napínavé čtivo, kde až do samého konce knihy nevíte, na čem vlastně jste.
Zaujme čtenáře, kteří se nebojí podívat na věci z té temnější stránky.


kramlinka88
06.01.2024 5 z 5

Kniha začíná jako velmi zajímavý příběh, možná trošku záhadný, tajemný, pro někoho neostříleného možná už v tuto chvíli mrazivý až strašidelný :-)

Na začátku se seznámíme s trojicí tzv. „záhadologů", s krásnou a ambiciózní Katy, zarputilým a svou práci kameramana milujícím Albertem a konečně s jejich „šéfem", hlavou celého projektu "Temné stránky " Rumenigem.

Jejich pořad se stává úspěšným a trojice se rozhodne, že jako další svůj projekt půjdou po stopách Ivana Roubala, záhadného sériového vraha, který žil a hospodařil a také vraždil na své usedlosti zvané „Pohádka".

Jak poetické zdá se? Tato Pohádka je opředená všemi možnými pověstmi a jak to tak bývá téměř každá pohádka má svoji čarodějnici a i tady se s jednou setkáme a nebude jen tak ledajaká...

Velmi brzy zjistíme, že nic není jen tak, černobílé a jednoduché. Ale víc už neprozradím, musíte si to přečíst sami a to jako fakt musíte ! :-)

milanříský
29.12.2023 4 z 5

Tajemná šumavská usedlost Pohádka, spjatá se sériovým vrahem Ivanem Roubalem, dlouhé roky láká návštěvníky zajímající se o tajemno a paranormální jevy, byť stále víc a víc chátrá. Právě na toto místo situují autoři příběh jejich nejnovější knihy, která se od reality lehce odráží.

Roubal na Pohádce údajně házel těla svým prasatům a trojice ústředních postav chce na místě natočit reportáž pro svůj internetový pořad Temné stránky. Jen má každý úplně jinou motivaci a Roman Bílek s Petrem Bočkem postupně zabrousí i do historie ruiny, kde opět pracují s reálným základem - především s pověstí o údajné čarodějnici, kterou v 19. století na místě ukamenovali.

Prolínání známých faktů a fikce tady funguje výborně, Roubal zde nehraje primární roli, vše se točí kolem tajemných démonických sil a pár okamžiků vám určitě nažene husí kůži. Atmosféra, zvlášť v první polovině knihy, postupně houstne, autoři odhalují charaktery jednotlivých postav a ačkoliv později vyprávění změní směr a už to není „šumavské Blair Witch“, stále má co nabídnout.

Autoři knihy

Roman Bílek
česká, 1977
Petr Boček
česká, 1967

Kniha Temné stránky je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce13x
Chystám se číst22x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x