Znovunalezení vánočního kouzla

recenze

Dvanáct dní Dashe & Lily (2023) 2 z 5 / Kikina182
Dvanáct dní Dashe & Lily

Dash a Lily jsou spolu už rok. Jenže od minulých Vánoc se toho hodně změnilo. Lilyin děda prodělal infarkt a jeho zotavování je zdlouhavé a náročné. Lilyina sluníčková nálada a radost z Vánoc tak pomalu zmizela v neznámu a s Dashem se od sebe začali vzdalovat. Teď zbývá do Vánoc už jen 12 dní a Dash hodlá s menší pomocí jejího bratra a svých přátel zachránit nejen vánoční náladu, ale především jejich vztah.

Stejně jako u prvního dílu je styl psaní takový neutrální. Sice knize na čtivosti nijak neubírá, ale zároveň jí na ní ani nijak nepřidává. Velkým plusem ale je, že je všechno důkladně popsané a nechybí zobrazení myšlenek a citového rozpoložení hlavních hrdinů.

První díl byl taková hezká vánoční oddechovka, ale vůbec netuším, co bylo tohle. V podstatě celá zápletka byla způsobená tím, že se Lily chovala naprosto nemožně a nedokázala otevřít pusu a říct, co si myslí nebo potřebuje. Zápletka tak byla o ničem a ještě mi zkazila to, jak jsem vnímala Lily v prvním dílu.

Na druhou stranu musím uznat, že to zachraňoval Dash, který byl úplně skvělý! Na rozdíl od Lily byl rozumný a přistupoval ke všemu s logikou, takže kapitoly z jeho pohledu byly fajn. Navíc se mi líbilo, že v druhé polovině se objevila jakási „ozvěna“ prvního dílu. To byla hezká připomínka a za mě asi nejlepší část knihy.

Postavy jsou dobře popsané a většina z nich odpovídá tomu, jak je známe z prvního dílu, maximálně je tam vidět posun, který odpovídá tomu, co prožily. S výjimkou Lily. Lily z první knihy a druhé knihy jsou dvě naprosto rozdílné osoby a i přes všechno, co prožila, mi nepřijde, že je ta změna adekvátní.

Dvanáct dní Dashe & Lily mi místo naladění na vánoční atmosféru přivodila jen zklamání. Přijde mi to jen jako snaha napsat pokračování krásného příběhu, ale vychází naprázdno, protože celá tahle kniha na mě po dočtení působí zbytečně.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji projektu Humbook.


Dvanáct dní Dashe & Lily Dvanáct dní Dashe & Lily Rachel Cohn

A znovu je tu předvánoční Manhattan. A k tomu jedno bolavé srdce, které potřebuje uzdravit. Dash a Lily už spolu randí skoro rok, ale celé tohle období nebylo zrovna zalité sluncem. Lilyin milovaný děda totiž prodělal infarkt a... více


Komentáře (0)

Přidat komentář