Zmizení královny detektivek

recenze

Tajemství paní Christie (2021) 5 z 5 / Kikina182
Tajemství paní Christie

V prosinci 1926 zmizela Agatha Christie. O jedenáct dní později se sice objevila, ale svoje záhadné zmizení nikdy nebyla schopna vysvětlit, nepamatovala si na něj. Ale ty dny, kdy nikdo nevěděl, co se s ní stalo, zda je živá či mrtvá, nenechaly Anglii v klidu. Vynesly na světlo tajemství, která nikdy neměla být odhalena a stín podezření, který ulpěl na jejím manželovi. Ale měl v jejím zmizení skutečně prsty?

V příběhu se střídá ich a er forma. Kapitoly v ich-formě vypráví skrz Agathu, co se odehrávalo v jejím životě od doby, kdy potkala Archibalda, který se stal jejím manželem až do chvíle, kdy se znovu objevila. Ty v er-formě pak zprostředkovávají život Archieho poté, co jeho manželka zmizela.

Tahle kombinace ich a er formy na první pohled nedává smysl, ale má účel, který je odhalen až na samotném konci knihy. V zásadě na tom ale příliš nezáleží, jelikož jak části v první tak třetí osobě se čtou moc dobře a v obou jsou zachyceny myšlenky a pocity hlavních postav, díky kterým dostává kniha emoční rozsah.

Tajemství paní Christie je sice fiktivní kniha, ale pracuje s fakty, které tvoří její základ. Jelikož nikdo neví, jak to ve skutečnosti tehdy bylo, Marie Benedict vzala to, co je známé a vytvořila realistický příběh, který působí jako pravdivý, ačkoli jestli autorka byla svým způsobem pravdě alespoň trochu blízko, se nejspíš nikdy nedozvíme.

Celkově se mi moc líbí, jak to autorka vymyslela. Ale musím přiznat, že některé detaily příběhu mi připadají trochu přitažené za uši, na druhou stranu ale rozhodně ne nereálné. Popravdě tyhle věci, které mě zarazily, způsobují, že na mě kniha působí ještě mnohem skutečněji.

Dalo by se říct, že Tajemství paní Christie je fikce a životopis v jednom. Ačkoli mám Agathu Christie ráda, tak většinu věcí o jejím životě jsem netušila a tak mi tahle kniha rozšířila obzory. Ale pro někoho, kdo zná její životopis důkladně, by nejspíš kniha mohla působit trochu nudně.

Jelikož postavy vycházejí z reálních osob, nedokážu říct, jestli byly správně nebo špatně popsané. Už jen proto, že se jedná o fikci na základě faktů, která vstupuje i do myšlenek a pocitů hlavních postav, bych řekla, že povaha a chování hlavních postav nebudou úplně autentické, ale zároveň se od toho, co je známo o jejich povaze nebude úplně vzdalovat. Ale rozhodně můžu říct, že autorka popsala postavy důkladně, takže bylo snadné se do nich vžít.

Tajemství paní Christie je skvělá kniha pro všechny, kdo mají rádi alternativní vysvětlení různých tajemných událostí nebo těch, co se prostě jen zajímají o Agathu Christie. Zároveň bych ale knihu moc nedoporučila lidem, kteří vědí o této královně detektivek první poslední, protože je možné, že by je kniha mohla nudit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář