Zlaté enklávy - třetí díl fantasy série Scholomancie

recenze

Zlaté enklávy (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Zlaté enklávy

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Host

Studia na Scholomancii nejsou jednoduchá a ani vlastně není jasné, jestli se z nich student vrátí. Teď je ale vše jinak; škola se zhroutila a studenti jsou zachráněni. Galadriel je doma taky a měla by být šťastná. Jenže ona je zoufalá a touží po jediné věci - vrátit se tam kvůli němu...

První díl téhle trilogie mě nalákal zajímavou obálkou a rozhodně poutavou anotací, protože kdo by nechtěl vědět, jak může vypadat škola, kde jde studentům o život každou vteřinu po celé čtyři roky. Druhý díl jsem po tom prvním nemohla vynechat a byla jsem stejně nadšená. A teď je tu zakončení, které mě lákalo, ale vlastně jsem moc nevěděla, na co se mám připravit.

Zlaté enklávy se od předchozích částí malinkato liší, protože zde už naši hlavní hrdinové nestudují. Jenže co bude dál, vrátili se všichni, je někdo kdo to nepřežil? To jsou hlavní otázky, které musí mít na začátku knihy každý čtenář - protože konec druhého dílu nedá moc jiných možností.

Není to kniha pro "nedočkavého" čtenáře, protože jak už je patrné z předchozích částí, i zde jsou hlavní výplní myšlenky Galadriel. A ona myslí na něco pořád - občas je to trochu zdlouhavé, ale až do tohoto dílu mi to nějak moc nevadilo (ano, tady už bych opravdu malinko ubrala). Zprvu se i může zdát, že zde nebude vůbec žádná akce, ale nenechte se ukolébat. Jen se musí propojit svět všedníků a čarodějů.

Ač se mi kniha hodně líbila a hltala jsem každou stránku, z celé trilogie mi přišla nejslabší a hlavně mi tam strašně moc chyběla ta škola. Ovšem před autorkou klobouk dolu - všechno měla do pididetailu promyšlené a výsledek je tak naprosto ucelený a otázky jsou zodpovězeny.

Zlaté enklávy jsou napínavé, čtivé (až na ty drobně úmornější myšlenkové části), šokující a občas i trochu nechutné. Takže pokud máte rádi magii, temné záhady a zajímá vás škola, která "požírá" své studenty, rozhodně mohu tuhle trilogii doporučit.

Komentáře (0)

Přidat komentář