Zimní hrob - thriller s ekologickým podtextem

recenze

Zimní hrob (2024) 4 z 5 / Kizuizi
Zimní hrob

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Host

Země je rozdělena kvůli klimatické katastrofě. Někde jsou nesnesitelná horka, jinde neustále mrzne, sněží a prší, a tak meteorologové využívají každou skulinku lepšího počasí ke kontrolám svých stanic. Na Skotské vysočině ji jde zkontrolovat i meteoroložka Addie a nalezne tam tělo umrzlého muže...

Peter May patří k těm autorům, u kterých už nečtu anotace, jen se raduji z každé nové knihy. Nečetla jsem ji ani tentokrát, a tak jsem byla docela překvapena, když jsem se najednou "ocitla" v budoucnosti.

Zimní hrob je napínavý a čtivý thriller, který čtenáře vtáhne už na prvních stránkách. Hlavní část děje se odehrává v roce 2051, kdy Země čelí následkům klimatických katastrof. Technologie sice postoupily, a tak jsou k dispozici různé vymoženosti, ale planeta sama je v katastrofálním stavu.

Libilo se mi, jak se s tématem klimatických změn autor popasoval. Ne že by přímo věštil budoucnost, ale lehce odhadl, jak by svět mohl v celkem blízké budoucnosti vypadat a není to zrovna "veselý" odhad. Stejně tak tu najdeme i nové technologické prvky, které nejsou nijak přehnané a vzhledem k tomu, jak doba postupuje, jde ještě o dost umírněnou "předpověď".

Klimatické změny jsou sice důležitou součástí příběhu, ale hlavním prvkem je tu smrt novináře, jejíž vyšetřování dostane na starost detektiv inspektor Brodie. Nemá zrovna nejlehčí období ale rozhodl se, že se musí postavit strašákům z minulosti, a tak se mu cesta na Skotskou vysočinu celkem hodí, i když nejspíš nepřinese nic dobrého.

Já jsem hodně spokojená. Tohle thrillerové sci-fi, kde nenajdete moc pozitivna, mě hodně bavilo a bavil mě i hlavní hrdina. Brodie je sice takový zprvu nesympatický mrzout, ale jelikož nám tu vypráví svůj příběh, během kterého se vrátíme i do minulosti (Brodieho minulosti, naší současnosti), pochopíme, proč je takový.
Jo tohle bylo velmi dobré!

Komentáře (0)

Přidat komentář