Záchranná mise začíná

recenze

Koruna otráveného stromu (2023) 4 z 5 / assa
Koruna otráveného stromu

Koruna otráveného stromu je letošním příjemným překvapením na české fantasy scéně. I když není Vlaďka Sacká úplným literárním začátečníkem a na kontě již jednu vydanou knihu má, do světa fantasy vstupuje úplně poprvé. A myslím, že je to ántré velice zdařilé.
Poté, co je po nezdařilé vojenské misi Adam Turner postaven mimo službu, setkává se se záhadnou ženou jménem Arial. Záhy zjišťuje, že přichází z tajuplného světa Édegom, tedy místa, do kterého byl v minulosti Adam se svou jednotkou vyslán na průzkum. Naneštestí se celá mise zvrtla a on jako jediný dokázal tehdy uniknout. Nyní se společně s Arial vydává zpět, aby přeživší bratry ve zbrani zachránil a dostal je domů. Arial má však své vlastní plány.
Toť ve zkratce k příběhu, jehož zápletka je však mnohem propracovanější. Jak se v knize dočteme, Édegom a Země bývaly kdysi jeden svět a navzájem splývaly v systému průchozích portálů. Nyní je brána do jiného světa zpřístupněna díky dlouholetému vojenskému experimentu. Myšlenka určitě zajímavá a krásně se na ni dá naroubovat například záhada Bermudského trojúhelníku. Ostatně jako i další mýty, pověsti a historky o bájných stvořeních.

„Zní to docela humorně. Ale není. V tomhle světě věří na čarodějnice. A všechny ty bájné tvory, které známe z pověstí a pohádek. Jenže tady doopravdy existují. Jen ne ty jejich romantizované verze. Tady jsou často mnohem divočejší. Nebezpečnější. Jiní. Existuje tady i něco jako magie. Většinou jsou to pozůstatky starého světa, který byl mnohem vyvinutější, než si dovedeš představit. Ale něco, něco z toho, co přetrvalo, se vědecky vysvětlit nedá. Nedá se to vysvětlit jinak než jako magie.“

Édegom je sám o sobě velmi nehostinným místem, kde našinec nemá bez doprovodu místních moc šancí na přežití, ať už díky vražedným zločineckým tlupám nebo smrtelně nebezpečné fauně a flóře. U posledně zmíněného se autorka skutečně vyřádila.
Je dobře, že nové prostředí poznává čtenář společně s Adamem postupně a není do něho vržen po hlavě, jak tomu u fantasy příběhů mnohdy bývá. Díky tomu je vše dobře srozumitelné a kniha čtivá.
Jelikož se příběh do své poloviny odehrává převážně v našem světě, knihu mohu doporučit i čtenářům, kteří žánr fantasy moc nemusí. I přesto, že tu má magie svou roli, tak i poté, co čtenář vstoupí společně s hlavními hrdiny do Édegomu, nečekají na něj žádné přehnané fantazie. Prostředím se dá přirovnat k tomu v sáze Hry o trůny.
Co se týče hlavních postav a těch, které se během cesty ke dvojici přidávají, charaktery jsou dobře vykresleny, dialogy věrohodné a nechybí ani humor sloužící jako ventil v nezáviděníhodných situacích.
Édegom je světem, který v knize Koruna otráveného stromu zdaleka nevyčerpal své možnosti a určitě se v něm může odehrát ještě spousta příběhů. Je tedy pouze na autorce, zda do něho v budoucnu opět zavítáme. Já osobně bych se za to přimluvil.


Koruna otráveného stromu Koruna otráveného stromu Vlaďka Sacká

Skryli skutečnost za mýtus a svět se nikdy nedozvěděl pravdu o Filadelfském experimentu, jehož důsledky v současnosti pošlou Adama Turnera, britského vojáka a veterána z Afghánistánu, na nejnebezpečnější misi jeho života. Vycviče... více


Komentáře (0)

Přidat komentář