Za pět let: Krásný obal, čtivý obsah

recenze

Za pět let (2021) 4 z 5 / VasnivaCtenarka
Za pět let

Dannie je velmi úspěšná a také velmi ambiciózní právnička, která právě absolvovala svůj životně důležitý pracovní pohovor. Na pohovor se připravila jak nejlépe mohla a když po úspěšně zvládnutém rozhovoru v renomované a velmi vážené společnosti jde na večeři se svým přítelem, který ji požádá o ruku – nemůže být nikdo, kdo by měl lepší den!

Jenomže to by se v tento skvělý den nesmělo stát něco podivuhodného, záhadného a nepochopitelného. To si tak jdete spát a najednou se probudíte o 5 let později. Vedle vás není váš snoubenec, ale cizí muž, který očividně rád a dobře vaří a co čert nechce, prožijete spolu krásnou a vášnivou chvilku.

Zmateně se opět probudíte v současnosti a postupem času se z toho zážitku oklepete. Váš život plyne tak, jak má. Jak jste si ho naplánovali. Na svatbu kvůli pracovním povinnostem není čas, a tak ji stále dokola a dokola odkládáte. Čas letí a než se nadějete – pět let uteče jako voda.

A jaké je to překvapení, když se setkáte se svou nejlepší kamarádkou a ona vám představí svého přítele, ve kterém poznáte toho muže z vašeho “snu” z budoucnosti?

Myslím, že nastal čas přerušit vyprávění děje příběhu, protože to bych vám vzala překvapení z vývoje příběhu.

Jak jsem zmínila v nadpise této recenze, obal knihy mne naprosto uchvátil. Po knize Za pět let v obchodě musíte sáhnout už jen kvůli toho obalu. Obal knihy je také “obohacen” o stříbrnou nálepku Edice světový bestseller. A myslím, že si tuto nálepku kniha zaslouží, protože se čte jedna báseň.

Rebecca Serleová, autorka knihy Za pět let, není ve světě knih žádným nováčkem. V USA vystudovala kreativní psaní a tahle kniha doplnila už sbírku 6 dalších jejich knih. Je to však první její kniha, která pronikla na náš trh.

Za pět let je docela útlá knížka, ale už od první stránky vás styl psaní Rebeccy docela pohltí. Čte se to jedním dechem. Jakmile jednou začnete číst, knihu přelouskáte raz dva, za jeden, maximálně dva večery.

Celý příběh je rozdělen do 41 kapitol a obsahuje také epilog s názvem Poté. Uvnitř kapitol můžete najít příjemné množství přímé řeči, takže pokud patříte k těm čtenářům, kteří nemají rádi dlouhé a ještě delší odstavce bez přímé řeči, mohu vás uklidnit.

V každé recenzi se musí zmínit klady, které kniha má. Já začnu tím největším kladem knihy – a tím je čtivost. Byla jsem nesmírně překvapena, s jakou lehkostí se příběh čte. Jak snadno oči plynuly po písmenkách a než se nadějete, jste v půlce knihy.

Kniha má jen pár hlavních postav, takže se v nich snadno orientujete, což jen dopomáhá právě k plynulému a ničím nerušenému čtení.

Dannie je velmi, velmi ambiciózní žena, velmi pragmatická a praktická, posedlá kontrolou, ale také velmi milující vůči svým nejbližším. Dannie vám možná právě díky své touze po vysněné kariéře nebude sedět na 100%, ale přesto z ní byla cítit vřelost zejména vůči své nejlepší kamarádce.

David, její snoubenec, měl s Dannie ohromnou trpělivost. Občas má pocit, že Dannie miluje více než ona jeho. Jak se s tímto pocitem popasuje on a jak Dannie, to je pro tuto chvíli tajemstvím.

Bella je nejlepší přítelkyně Dannie. Jsou si tak blízké, jako by byly sestry. Znají se od útlého dětství a každou volnou chvíli se snažily trávit spolu. Takže když Bella prožívá těžké životní období, snaží se jí Dannie pomáhat jak jen to jde.

A pak tady máme Gregoryho – přítele Belly a muže z budoucnosti. Greg je docela sympatický mladý muž, kterého si ale Dannie drží výrazně od těla, protože nechce ublížit Belle. Greg však Bellu miluje z celého srdce a chce mít s Dannie dobrý vztah. Je to pro něj důležité kvůli Belle.

Všem postavám vdechla autorka poměrně uvěřitelné charaktery, stejně tak jako jejich životy.

Mám-li hodnotit promyšlenost děje, tak zde bych dala spíše průměrné hodnocení. Přestože se kniha četla moc dobře, tak příběh samotný mi přišel sice dobře promyšlený, to ano, ale lhala bych, kdybych nenapsala, že znám promyšlenější příběhy. Ale i přesto to bylo příjemné čtení a já vám můžu tuto knihu klidně doporučit.

Tempo příběhu hodnotím také pozitivně. V knize nebyly žádné momenty, při kterých by se čtenáři nudili. Žádná hluchá místa.

Takže ano, zkuste i vy tuhle knižní novinku. Myslím, že budete mile překvapeni.

Komentáře (0)

Přidat komentář