Za italským snem

recenze

Za italským snem (2022) 5 z 5 / Damonka12
Za italským snem

Po delší době se mi do ruky opět dostala kniha, u které jsem velmi intenzivně pociťovala emoce – nejprve naštvání, pak soucit, naději, a nakonec radost a nadšení. Kniha se jmenuje Za italským snem a byla dokonalá.

Vypráví o právničce jménem Lucia, která doufá, že ji v práci povýší. Nejprve ale odjíždí na dovolenou do Itálie za prarodiči, kteří vlastní pizzerii. Ona jim v rodinném podniku každý rok moc ráda pomáhá a vše se zdá být téměř dokonalé. Alespoň do doby, než se dozví, že její dědeček je připraven jít do důchodu a pizzerii bude muset prodat. Lucia se s tím nejprve snaží smířit, ale vše se změní, když se dozví, kdo chce jejich rodinou restauraci koupit. Je to totiž něco, co nemůže dovolit. Povede se jí rodinný podnik zachránit a udržet si stále svou práci v jiném státě? Pro co se Lucia rozhodne a jakou roli v tom bude hrát láska a nenávist?

Knihu jsem přečetla jedním dechem a vůbec jsem ji nedokázala odložit. Vždy bylo v knize něco, na co jsem potřebovala znát odpověď. V jednu chvíli jsem dokonce nenáviděla některé postavy za to, jak se zachovali k Lucie a chtěla jsem po nich něco hodit. Naštěstí to naše hlavní hrdinka vzala do svých rukou.

Kniha otevřela, za mě, jedno z velmi důležitých témat, a to stereotypy, a hlavně to, jak ovlivňují životy lidí v malých městech a vesnicích. Bylo to v knize moc hezky zpracované a přála bych si, aby si knihu přečetlo více lidí a nad daným problémem se trochu zamysleli. Hezky je v knize zobrazen i častý problém tradice vs. pokrok.

Dále na knize oceňuji prostředí Itálie a pizzy. Autorka požila italské výrazy, které ale byly následně přeložené, a tak se člověk dozvěděl i něco málo nového. A o jídle bych mohla číst pořád. Pizza s BBQ omáčkou je vážně skvělý nápad a připomnělo mi to jednu z nejlepších pizz, co jsem kdy jedla. Dodala to za mě knize hodně plusových bodů. V knize jsou otištěné na konci i jejich rodinné recepty a musím říci, že se do nějakého určitě brzo pustím.

Hlavní hrdinka mi byla neuvěřitelně sympatická, ale k hlavnímu hrdinovi jsem si musela najít cestu a celkem to trvalo. Nebyl to totiž úplně typ člověka, který by mi seděl. Možná kdyby byli některé kapitoly psané i z jeho podhledu, našla bych si k němu tu cestu rychleji.

Zároveň měla tato kniha ideální formát a font, který se dobře čte, což já velmi oceňuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář