Vyvrhel - první díl fantasy trilogie

recenze

Vyvrhel (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Vyvrhel

Alwyn neměl zrovna veselé dětství, ale přelomový okamžik přišel, když poznal Deckina Scarla. Ten ho přibral do své "rodiny" (tlupy zbojníků) a naučil ho zacházet s nožem, přežít v lese a dokonale se postarat o sebe sama. Jenže jednoho dne jejich tlupu někdo zradil a Alwynův život se dočista převrátil...

Já jsem od autora četla trilogii Stín krkavce, která mě naprosto uchvátila, takže jsem se úplně rozzářila, když jsem zjistila, že vyjde tahle nová série. Je pravda, že jsem moc nevěděla, co čekat, ale to mé nadšení nijak neumenšovalo.

Vyvrhel není zrovna hubená knížka, má přes 630 stran, ale já ji přečetla za dva večery. Ano, dalo by se říct, že jsem ji zhltla, a to i přesto, že je úplně jiná, než již zmíněná trilogie Stín krkavce. Začátek knihy je velmi pomalý a vlastně se nám zde představuje hlavní hrdina Alwyn. Popisuje tu jak se dostal do zbojnické tlupy, či jak se učil jejich řemeslu a velký prostor tu mají i jeho myšlenky.
Na akčnosti přidá kniha až v druhé půlce, ale i když se tu objeví velká a krvavá bitva, i konec knihy je pomalejšího rázu.

Mně osobně Vyvrhel přišel velmi čtivý (jinak bych to četla asi déle, že), a i když jsem čekala něco akčnějšího, neskutečně mě to bavilo. Dokonce mi nevadil ani náboženský podtext, který mi k té době prostě sedl.
Anthony Ryan je opravdu velmi dobrý vypravěč, protože jsem úplně viděla ty společenské rozdíly, trpěla jsem když trpěl Alwyn, byla jsem znechucena z formy soudu tehdejší doby (ty jejich popravy, no fuj) a radovala se, když se vrátili z bitvy. Moc se mi líbilo "zapojení" nadpřirozených sil, protože celému příběhu to dodalo takový správný šmrnc a doufám, že tenhle prvek bude zachován i nadále.

Vůbec netuším, co bude v pokračování, ale jedno vím jistě - moc se na něj těším, protože tohle mě opravdu bavilo! Sice bych teď trilogii Stín krkavce označila za lepší, ale Úmluva oceli je pořád v počátcích, takže se to ještě může změnit.

P.S.: obdivuji překladatele! Tohle musela být hodně těžká práce.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Host

Komentáře (0)

Přidat komentář