Vtipné deníky jednoho Robokata

recenze

Výpadek systémů (2019) / LukBook
Výpadek systémů

Jestliže jste měli rádi Robocopa nebo si prostě jen holdujete v příbězích o robotech, určitě by vaší pozornosti neměla uniknout kniha Výpadek systémů od Marthy Wells. Přináší totiž zajímavý příběh o tom, že i roboti si mohou jít za svými cíli.

Čtenář se ocitá v budoucnosti, kde se vědci snaží pomocí vesmírných misí objevovat další zajímavé lokality. Pomáhají jim při tom i bezpečnostní androidi, kteří patří k vysoce vyvinutým robotům. Jeden z nich byl dokonce natolik chytrý, že dokázala hackovat vlastní systém, aby nemusel poslouchat příkazy těch nahoře. Nadále sice dělá svou práci, ale alespoň může ve volných chvílích sledovat seriály. A když přijde ohrožení jeho týmu vědců, rozhodne se vzít všechno do vlastních rukou a vymyslet plán na záchranu.

Výpadek systémů je poměrně krátká novela, která se počtem stran zastavila jen kousíček za 150. Z toho je ještě několik prázdných stran mezi kapitolami, takže ve skutečnosti je ještě kratší. Na takovém prostoru samozřejmě nejde vymýšlet kdovíjak složité zápletky, ale to ani nebylo v plánu.

Kniha se snaží upoutat pozornost především svou hlavní postavou, droidem Robokatem. Čtenář má možnost sledovat jeho lehce zmatené myšlenky, touhu po svobodě a ujíždění na seriálech. Nechybí mu ani špetka humoru a sebeironie. Přestože mu jsou v úvodu lidé zcela ukradení, postupně si k nim nachází cestičku. Ale je to značně trnitá trasa.

Samotný děj je opravdu jednouchý. Nedočkáte se žádných zdlouhavých popisů budoucích technologií, na jaké jste zvyklí v jiných sci-fi knihách. Celé je to pouze o konfliktu, který se snaží robot za pomocí svých lidských společníků vyřešit. Nevtipnější jsou samozřejmě situace, kdy Robokat neumí jednat s lidmi, a přesto s nimi musí spolupracovat.

Abych řekl pravdu, vedle ústředního droida už v knize příliš zajímavé postavy nenajdeme. Na malém počtu stran se nestačí rozvinout jejich osobnosti a životní příběhy, takže se většina pozornosti směřuje pouze na jednoho robota. Ale vůbec to nevadí, protože se postará o všechnu zábavu on sám.

I přesto najdeme v této novele pár zajímavých námětů, které by se dali do budoucna určitě rozvinout. Jedná se například o to, že vedle lidí a robotů jsou tu ještě vylepšení lidé. Zajímavá myšlenky, protože se vlastně jedná o určitý mezistupeň ve vývoji.

Výpadek systémů získal hned několik významných cen včetně Huga a Nebuly. Může za to především jeho bezprostřednost, humor a originálně pojatá hlavní postava. Nečekejte u nej žádný dramatický závěr. Na to tady prostě není prostor. Vlastně mě konec trochu zamrzel, protože jsem si ho možná představoval trochu jinak.

Tahle novela je ovšem pouze základním kamenem série Z deníků Robokata, která se má každým dílem jen zlepšovat. No v tom případě se tedy opravdu máme na co těšit, protože první díl své kvality rozhodně ukázal.

Děkuji za recenzní výtisk Našemu nakladatelství, u jehož nakladatelské značky Fobos kniha vyšla.

Komentáře (0)

Přidat komentář