Všude samý Vyvolený

recenze

Kam tě vítr zavane (2022) 5 z 5 / Kikina182
Kam tě vítr zavane

Simon Snow kdysi býval Vyvoleným, ale teď už je jen obyčejným klukem s dračími křídly a ocasem. Už ho unavuje předstírat, že je součástí stejného světa jako jeho přátelé a tak se rozhodne, že si nechá svoje dračí části odstranit a bude žít normální život. Ale ať se snaží odstřihnout jakkoli, nedaří se mu to. Nejen, že má neodbytné přátele a upířího přítele, ale jako kdyby dobrodružství a problémy jen přitahoval. Než bude moc vůbec pomyslet na to, že by se mohl stát obyčejným člověkem, musí se vypořádat s hrstkou falešných Vyvolených.

Příběh je napsaný v er-formě z pohledu nejdůležitějších postav příběhu. Není nejmenší problém se do něj začíst, jelikož je plynulý a okamžitě čtenáře vtáhne do příběhu díky skvělé atmosféře.

Kniha je v podobném duchu, atmosféře, jako první díl Nedej se. Ale zároveň zde nechybí psychologický prvek, který byl primární ve druhém díle Nezdárný syn. Tentokrát však není tak výrazný, je spíše v pozadí a příběh pouze doplňuje. Z takového obratu jsem opravdu nadšená, protože i když byl druhý díl skvělý, tak nedosahoval kvality toho prvního.

Dalo by se říct, že kniha představuje dvě výrazné zápletky a k tomu spoustu menších, které se vzájemně proplétají a propojují až do konce. Je to komplexní zážitek, kde nic nepřebývá ani nechybí. Navíc kniha krásně odpovídá na všechny otázky, které nebyly plně odpovězeny v prvním ani druhém díle.

Nejvíc nadšená jsem ze vztahu Baze a Simona. V druhém dílu mi přišlo, jako kdyby to ani nebyli oni. Chyběla mezi nimi chemie, která byla v prvním dílu a vlastně se i chovali jinak, než bych čekala. Ale tady jsem opět potkala ty staré a známé kluky, jejichž vztahu zde byla věnována náležitá pozornost a působil stejně opravdově, jako jejich vztah v Nedej se.

Chování všech postav tedy více či méně odpovídalo vlastnostem toho, jak byly představeny v prvním díle, ale zároveň na postavách byly vidět změny ovlivněny tím, co všechno se jim stalo v předchozím díle.

Kam tě vítr zavane je perfektní závěr celé série. V knize je všechno, v co jsem doufala a ještě mnohem víc. Má tu samou energii jako první díl, skvělé zápletky a chemii mezi hlavními hrdiny a odpovídá na nedořešené otázky. A i když tato kniha sérii dokonale uzavírá a nic není nedokončené, přeci jen si nelze nevšimnout menších nevyřčených věcí, kterým tak dává autorka čtenářům prostor pro fantazii.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.


Kam tě vítr zavane Kam tě vítr zavane Rainbow Rowell

Simon Snow na své cestě napříč Amerikou zjistil jedno: S magií už nechce mít nic společného. Chce být obyčejný člověk, najít si obyčejnou práci a žít obyčejný život. Potíž je v tom, že má křídla a jeho kluk je upír. Než se ale sta... více


Komentáře (0)

Přidat komentář