Všetko zhorí

recenze

451 stupňů Fahrenheita (2001) 4 z 5 / tte35
451 stupňů Fahrenheita

Snáď neexistuje zoznam sci-fi literatúry kde by táto kniha nebola uvedená ako MUST READ. Bradbury patrí medzi autorov tzv. zlatého veku science fiction (1938 1946) aj keď kniha vyšla až v 19. októbra 1953 teda v tzv. prechodnom veku. Áno, od prvého vydania uplynulo takmer 70 rokov. Možno si kladiete otázku či je ešte vôbec aktuálna a či sa ju oplatí čítať. Jednoznačne ÁNO. Je potrebné si trošku zvyknúť na štýl autora ale potom to už ide rýchlo, však knižka ma iba približne 160 strán. O čom teda je? O hľadaní vlastnej identity, hľadaní minulosti, ľudskej hlúposti a ignorancii. Predstavte si takmer ideálny svet kde na vás 24 hodín z telestien kričia seriály, reklamy, reality show a vy nemáte ani chvíľku času na oddych, kde sú knihy zakázané a pálené (pri 451°F horí papier) a kde vo vzduchu visí hrozba bleskovej vojny. Nepripomína vám to niečo z našej histórie alebo súčasnosti? Požiarnik Montag je jedným z tých čo majú na starosti dodržiavanie poriadku a likvidáciu zakázaného materiálu a vykonáva svoju prácu dobre, a bez otázok, až kým nestretne Clarissu. Od toho okamžiku to s ním obrazne ide dole kopcom a dokonca si prečíta aj nejakú tú zakázanú knihu. Nepripomína vám to nejaký film? Minimálne Equilibrium s Christianom Bale-om. Dej vám nebudem prezrádzať (prečítajte si knižku sami) ale ku koncu to veľmi pripomína Muža na úteku (Running man) od Stephena Kinga alias Richarda Bachmana (prosím neporovnávajte to s filmovou verziou). Takže príjemné čítanie.
Na záver dva krátke úryvky (aj keď sa to nesmie):
"Teď si vezměme například menšiny v naší civilizaci. Čím víc je obyvatelstva, tím víc je menšin. Hlavně abyste se nějak nedotkli citů milovníků psů a chovatelů koček, citů lékařů, advokátů, obchodníků, ředitelů, mormonů ... Čím víc se zvětšují trhy, Montagu, tím spíš si musíš dát pozor, aby ses nedotkl něčích názorů. Je třeba šetřit nejvnitrnější cítění těch nejnepatrnějších menšin. ... "Černoši nemají rádi Černouška Sambo. Spalte ho. Bělochům je proti srsti Chaloupka strýčka Toma. Spalte ji. Napsal snad někdo knihu o vlivu kouření na rakovinu plic? A kuřáci brečí? Spalte tu knihu! Žádá se klid, Montagu. Mír, Montagu. ... Spalte všechny, všechno spalte. Oheň je jasný a oheň je čistý."
"Při posledních volbách jsem hlasovala jako všichni ostatní a ve volební kampani jsem se strašně angažovala pro prezidenta Nobla. Já si myslím, že to je jeden z nejhezčích mužů, co se kdy stali prezidentem." "Ale ten chlap, co ho kandidovali proti němu!" "Ten za moc nestál, že? Byl to ohyzdný prcek, na holení si moc nepotrpěl a hlavu měl jak vrabčí hnízdo." "Co to tu opozici posedlo, že ho kandidovala? Přece není možné kandidovat takového mrňouse proti urostlému muži!

Komentáře (0)

Přidat komentář