Vražedná jáma – detektivka ze starého Londýna

recenze

Vražedná jáma (2022) 4 z 5 / Kizuizi
Vražedná jáma

Je rok 1896 a Sherlock Holmes opět plní stránky novin, což rozčiluje soukromého detektiva Williama Arrowooda. On přece také řeší případy! Jistě, Holmes pracuje pro smetánku za horentní sumy, kdežto Arrowood si musí vystačit pár drobásky od chudších obyvatel, ale přece dělají totéž. A tak se nového případu chopí s přesvědčením, že tentokrát už se v tisku objeví i zmíňka o něm...

Velmi mě nalákala anotace této knihy, a tak jsem i „překousla“, že jsem nečetla předchozí díl a byla jsem velmi zvědavá, jaký příběh mě čeká.

Starý Londýn, doba Sherlocka Holmese a záhadný případ – tři body, kterých se tato detektivka drží a rozhodně to byla svělá volba. Vražedná jáma je čtivý a zábavný příběh, kterému dominuje detektiv Arrowood – chlapík se zálibou v dobrém jídle a pití, po kapsách vždy dostatečné množství karamelek, a hlavně má i svého společníka – Normana Barnetta. Ten je muž pro rychlé akce, bitky, ale také svým způsobem na Arrowooda dohlíží.

Nečekala jsem, že mě Vražedná jáma až tak chytí. Rozhodně to není akční detektivka, ale díky zapeklitému případu, ve kterém nechybí černý humor či ironické poznámky, jistě najde mnoho nadšených čtenářů. Velkým plusem je i zajímavý výběr některých postav tohoto příběhu. Ty byly v době našeho příběhu označovány za „idioty a imbecily“, protože porucha zvaná „Downův syndrom“, byla tehdy neznámá. Máme tak možnost „vidět“ první zmínky o této poruše a společně s detektivy pomoci odhalit kruté zacházení s nimi.

Já jsem naprosto spokojená, příběh nejenže splnil má očekávání, ale zasloužil se i o nějaký ten bodík navíc. Je tu i minimum krve, takže knihu mohu doporučit i jemnějším duším (pokud vám nebudou vadit „nechutnosti“ tehdejší doby). Postavy jsou skvěle napsané, vtipné poznámky vhodně umístěné a kniha se čte velmi lehce!

Vražednou jámu Vám mohu jen doporučit, a já jsem už teď velmi zvědavá na další díl. Čekání na něj si ukrátím pořízením toho prvního, protože tato série mi v knihovně nesmí chybět.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře (0)

Přidat komentář