Vražda v domě Agathy Christie

recenze

Vražda v Mallowan Hall (2023) 4 z 5 / Kikina182
Vražda v Mallowan Hall

Do domu Agathy Chtistie přišel nečekaný host a ráno byl nalezen mrtvý. Není pochyb o tom, že se stala vraždy. Agatha nechce mít s řešením vraždy nic společného, bohatě jí stačí o vraždách psát. A tak se její hospodyně Phyllida rozhodne vzít vyšetřování do vlastních rukou. Přivolaný detektiv by totiž podle ní nenašel ani nos mezi očima, natož vraha.

Kniha je čtivá a řekla bych, že se autorce perfektně povedlo napodobit styl, kterým jsou psány i klasické detektivky Agathy Christie. To je za mě krásný detail, který se k téhle knize, jenž je jakousi poctou jedné z nejslavnějších spisovatelek, moc hodí a doplňuje ji.

Nejen styl psaní, ale i příběh samotný vyřazoval stejnou atmosféru jako knihy od Agathy Christie. Působí to tedy jako klasická detektivka se zajímavým případem, ale ačkoli je pátrání po vrahovi velká záhada, zdaleka to není ta největší, která se v knize objevuje. Navíc jsem vážně nadšená z nápadu zasadit do detektivky jako postavu autorku detektivek.

Jediné, co mi na knize vadilo, bylo Phyllidino přesvědčení, že policie nedokáže případ vyřešit, ale ona ano. A to jen proto, že četla pár detektivek. Sice se tahle zápletka objevuje v knihách často, ale v tomto případě mi policie nepřišla vůbec neschopná a Phyllida zkrátka strkala nos do cizích věcí. A často mi přišlo, že vyšetřování spíš omylem bojkotovala, než že by byla přínosem. Způsob, jak a proč se chopila vyšetřování, mi vůbec nesedl.

V knize je hodně postav, ale díky skvělým popisům jsem neměla problém se v nich vyznat. Ale zároveň je autorka napsala tak šikovně, abych si sice o nich udělala obrázek, ale neuhodla předčasně, kdo je vrahem.

Ovšem v případě Phyllidy popis pokulhával. Vzhledem k jejímu chování a vystupování jsem měla první polovinu knihy dojem, že se jedná o starší dámu. Až později se ukázalo, že je mnohem mladší, než jsem myslela. Ale ani pak jsem se toho dojmu nedokázala zbavit.

Vražda v Mallowan Hall je skvělá kniha. Sice mi pár věcí nesedlo, ale i tak jsem si její čtení moc užila a můžu ji doporučit. A jelikož jsem koukala, že v originále vyšly už další dva díly, doufám, že si je brzy budu moc přečíst v překladu.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Kalibr.


Vražda v Mallowan Hall Vražda v Mallowan Hall Colleen Cambridge (p)

Mallowan Hall, sídlo nejslavnější autorky detektivek Agathy Christie, v sobě spojuje to nejlepší z anglické tradice s moderními vymoženostmi roku 1930. Hospodyní je zde Phyllida Brightová, která je coby bývalá vojenská zdravotní s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář