Vražda u sklenky vína

recenze

Se mnou si nezačínej (2018) 3 z 5 / Kikina182
Se mnou si nezačínej

Když se Eva Dallasová vydala na drink se svou kolegyní, skoro prosila, aby jí někdo odvolal k vraždě. Ani jí nenapadne, že by se mohlo o několik desítek minut později její přání splnit. V restauraci, kde si drink dává, je zavražděna Larinda Marsová, která si svoje živobytí založila na prozrazování těch nejtemnějších tajemství slavných a oblíbených lidí. O podezřelé tedy není nouze.¨

Eva neměla Larindu Marsovou nikdy ráda a její nechuť k její osobě stoupá ještě víc, když se během vyšetřování dozvídá nepříjemné podrobnosti o jejích volnočasových aktivitách. Ale Larinda je pořád oběť, a i přes osobní averzi vůči této osobě hodlá Eva vypátrat a potrestat jejího vraha. Je to její povinnost jako detektiva i jako člověka.

Se mnou si nezačínej je už pětačtyřicátým dílem ze série Eva Dallasová. Já jsem se zatím dostala teprve k přečtení toho předchozího (Schůzka s ďáblem), ale i tak se mi tahle série moc zalíbila, a tak jsem s přečtením dalšího dílu neváhala. Sice jsem se ještě nedostala k tomu, abych si přečetla díly předchozí, ale to mi v tom rozhodně nemohlo zabránit.

Jako obvykle je příběh psán v er formě. U minulého dílu jsem měla trochu problém se do knihy začíst, ale ani tehdy jsem si nemyslela, že to má na svědomí styl psaní J. D. Robb a Se mnou si nezačínej mi to jen potvrdila. Do téhle knihy jsem se totiž začetla hned na první stránce a v podstatě ji slupla jako malinu.

Autorka jednoduše ví, co dělá, a i taková hrozná témata jako je vražda a vydírání umí podat tak, aby byl člověk neustále v napětí, ale zároveň tak, aby knihu bez problému pochopil a odlehčeně, aby se do ní bez potíží začetl a mohl si ji naplno užít.

Případ, který autorka pro tuto knihu vymyslela se mi opravdu líbí. Musím říct, že ho promyslela opravdu skvěle. Dala do něj mnoho věcí, které jsem vůbec nečekala, a tak mě mnohokrát překvapila. A ani vraha jsem až do poslední stránky neuhodla, i když jsem jeden nebo dva typy jsem měla hned od prvních kapitol.

Tuhle sérii mám ráda také proto, že se v příběhu nejedná jen o případ, který Eva právě řeší, ale je tam i docela podrobný náhled do jejího soukromého života, do její duše. Je pravdou, že se to u detektivek dělá dost často, ale ne v takové míře jako u J. D. Robb. A díky tomu, že kniha není brána jen z jednoho úhlu života, hned vypadá skutečnější.

Je pravda, že právě kvůli tomuto jsem v knize asi dvou nebo třem drobnostem nerozuměla. Ale to vůbec není chyba knihy, ale moje, protože jsem se ještě nedostala k předchozím dílům. Ovšem pokud byste se z nějakého důvodu chtěli stejně jako já vrhnout hned na tento díl, tak neznalost z předchozích dílů vám žádné větší problémy dělat nebude. Jak říkám, jsou to opravdu jen drobnosti.

Další díl ze série o Evě Dallasové jsem si opravdu užila a můžu vám ho jen a jen doporučit. Už teď se těším na pokračování Evina příběhu a s trochou štěstí se mi do té doby povede přečíst i zbytek série, jelikož by byla vážně škoda neznat celou sérii od začátku do konce.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)

Přidat komentář