Vítejte zpět ve Vánoční říši

recenze

Vánoční říše (komiks) (2022) 5 z 5 / assa
Vánoční říše (komiks)

Komiksová tvorba Joe Hilla je u nás známá díky nakladatelství Comics Centrum, které má na svědomí již luxusní edici Plášť a série Zámek a klíč. Nyní přichází s další lahůdkou a příhodnější dobu si k tomu nemohlo vybrat. Jedná se o kompletní vydání díla Wraith – tedy Vánoční říše. Že vám je ten název povědomý? Na tom není nic divného, jelikož v roce 2013 vyšel román od Joe Hilla, v originále NOS4A2, a ten samý rok se dočkal i českého překladu u nakladatelství Beta, právě pod názvem Vánoční říše. Trochu zmatku nastalo při druhém vydání knihy o šest let později, kdy se ho Beta rozhodla díky televiznímu seriálu vydat pod originálním názvem, tedy NOS4A2.
A nyní je tu další Vánoční říše, tentokrát tedy komiksová. Ale nenechte se zmýlit. Nejedná se o předělávku klasického románu do grafické podoby. Hill si přizval na pomoc kreslíře Charlese Paula Wilsona III a stvořili spolu zbrusu nový příběh, který román doplňuje. Najdeme zde Prolog, který nás provede dětstvím Charlese Manxe a dozvíme se, jak vznikla jeho vysněná Vánoční říše.

„Pokud dokážeš snít, pak se každý sen stává realitou v krajině tvé mysli. A pokud se opravdu snažíš a máš ten správný dopravní prostředek, k němuž chováš silné city, můžeš z reality přeskočit rovnou do toho druhého světa plného fantazie, který je mnohem lepší a jedinou realitou v něm je to, co si sama přeješ.“


Následuje hlavní příběh, který byl původně vydán v pěti sešitech, kdy se banda trestanců, včetně dvou dozorců, při svém útěku dostávají do Vánoční říše a musí se utkat se samotným Manxem a děsivou partou jeho dětských dušiček. Celou knihu zakončuje sedmá část Epilog, což už není klasický komiks, ale kreslená povídka, která sleduje životní příběh jedné z vedlejších postav, s kterou jsme se setkali již v Prologu. Příběh je tak uzavřený a já jsem moc rád, že ho Comics Centrum vydalo takhle hezky pohromadě. Navíc je celé dílo zabaleno do velkoformátového hávu (jako všechny „kolosální“ knihy od Comics Centra), což kresbám neskutečně sluší. Dialogy jsou vyšperkované a celá kniha je protkána skvělým černým humorem. Za zmínku stojí i velice zdařilý překlad. Žasl jsem, jak si překladatelka dokázala poradit se slovní hříčkou jména Nick LeMark, do češtiny přeloženo jako Jákob Ratvola. Však uvidíte sami.
Dílo je to brutální, vtipné, fantastické, snové. Co víc si přát pod vánoční stromeček. Pokud se vám líbil román, určitě tento příběh neopomínejte, jelikož s ním prozkoumáte Vánoční říši zase z trochu jiného úhlu a dozvíte se spoustu nových věcí.

Komentáře (0)

Přidat komentář