Více takových publikací

recenze

Rozvod šestkrát jinak (2022) 4 z 5 / ELIKALLY
Rozvod šestkrát jinak

Sáhla jsem po této knize i přesto, že nejsem a asi nebudu cílová skupina. Přesvědčila mě jména autorů povídek a přiznám se, že jsem byla hodně zvědavá i na komentáře profesora Ptáčka.
Hned při první povídce a pak celou knihou se táhne linka rodiny, která sice obecně v ničem nestrádá po materiální stránce, ale přestalo to fungovat mezi rodiči. Ať již jim do života vstoupí někdo další, nebo ne, vždy se jedná o relativně mladé rodiče s dětmi, které jsou až na poslední povídku, kdy se jedná o tělesný handicap zdraví, různě mladí či až pubertálního věku.
Ve všech případech se jedná o řekla bych běžné spory, neuhlídaná ega a klasické vyřizování účtů. Ač je jasné, že v praxi se budou dít daleko horší věci, včetně násilí, různé druhy pomsty či vydíraní ze strany jednoho či obou rodičů, i tyto příběhy jsou zcela typické pro naše okolí.
Tak nějak z řady vystupuje až poslední povídka, kde se vinou jednoho z rodičů (optikou toho druhého) stane nevratná zdravotní tragédie, která paradoxně nevede z počátku k rozluce ba právě naopak, rodiče se o nemocné dítě starají. A v praxi se ukazuje, že ani toto nebylo šťastně zvolené řešení.
Knížku bych doporučila úplně všem, rodičům, prarodičům, mladým zamilovaným a i nám bezdětným párům. Vždy je dobré vidět věci očima toho druhého a nejlépe i třetí odborně vzdělané osoby, zde zastoupené profesorem psychologie Radkem Ptáčkem.


Rozvod šestkrát jinak Rozvod šestkrát jinak * antologie

Nemusí to skončit zničenou psychikou. Osvětová publikace s povídkami známých autorů. Máloco způsobí v dětské duši takový zmatek jako rozvod rodičů. Dá se toto náročné období zvládnout, aniž by si z něj děti odnesly trauma? Jak ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář