Víc než přátelé

recenze

Srdcerváči. Kniha 2 (2019) 5 z 5 / Kikina182
Srdcerváči. Kniha 2

Charlie poprvé za dlouhou dobu cítil, že má někoho na koho se může spolehnout. Skutečného kamaráda. Jenže Nick pro něj přestával být jen kamarád, začal k němu cítit něco víc a tak ho ve slabé chvilce na jednom večírku políbil. A jelikož Nick hned zmizel, má Charlie za to, že udělal největší chybu ve svém životě.

Brzy se však ukáže, že to v žádném případě chyba nebyla. Nick je totiž z té pusy snad ještě více zmatený, než Charlie. Ale i tak se dají tyhle dva dohromady a začnou být něčím víc, než jen přáteli. Než to však řeknou oficiálně, musí si Nick ujasnit kým je a co pro něj Charlie znamená. Co pro sebe oba dva vzájemně znamenají.

Co se grafické stránky týká, tak se od prvního dílu nic nezměnilo. Podle mého názoru jsou obrázky opravdu krásné, kvalitní a především detailně vyvedené. Nejsou tu žádné komicky jednoduché až vysloveně absurdní kresby, který by příběh akorát kazily. A stejně jako v prvním díle jsou i tady všechny vyvedeny černobíle, což vůbec nevadí. A i když jsem u prvního dílu říkala, že by nevadilo, kdyby byly barevné, tak v tomto případě jsem ráda, že autorka zůstala u černobílých a knihy k sobě tak ladí po všech stránkách.

V prvním díle jsem se do příběhu Charlieho a Nicka neskutečně zamilovala. Sice byl jednoduchý a předvídatelný, ale tak neskutečně sladký, že to jinak nešlo. A druhý díl je na tom dost podobně. Jejich milostný příběh je neskutečně roztomilý a s každou další stránkou, kterou jsem přečetla jsem se usmívala víc a víc, protože u tohoto příběhu to jinak zkrátka nejde.

Zároveň se v tomhle dílu autorka pustila do problémů, které se pojí s tím, když je někdo součástí LGBT komunity. Hodně v tomhle díle rozebírala comingout, poznání sebe samého a to, jak na tenhle fakt reaguje okolí. Což je podle mě skvělé. O těchto věcech by se rozhodně mluvit mělo, protože bohužel žijeme ve světě plném zaostalých lidí.

Zároveň bych ale řekla, že v dnešní době už je jen málo lidí, kteří by nevěděli o co se jedná a jak definovat jednotlivé orientace. A Alice Osman to v tomhle případě brala opravdu od píky, vysvětlovala všechno do detailů a neustále kolem toho kroužila. Musím uznat, že pokud se tato kniha dostane do rukou dítěti, tak to asi bude hodně užitečné a pomůže rozšířit povědomí o LGBT a toleranci už v mládí.

Na druhou stranu ale tahle kniha není psána pro děti a mě osobně víc záleží na tom, jak to ovlivňuje příběh. Podle mě právě tohle rozebírání na kousíčky ubírá příběhu na uvěřitelnosti, protože pochybuji, že bych našla nějakého šestnáctiletého kluka, který neví, co je to bisexuál a obzvlášť v Americe. Je možné, že mám zkreslené vnímání, ale mě to tak přijde a k příběhu mi to zkrátka nesedí.

Kniha se mi rozhodně moc líbila, ale k tomuhle tématu se podle mě mohla autorka postavit úplně jinak, z dospělejšího úhlu pohledu. Ale i tak jsem si její čtení opravdu moc užila, protože Nickův a Charlieho příběh je prostě neuvěřitelně roztomilý a nic ho nemůže pokazit.
Rozhodně vám Srdcerváče doporučuji. Je to skutečně nádherný a neskutečně sladký příběh, který za tu hodinku čtení, jenž mu věnujete, rozhodně stojí. První dva díly jsou opravdu skvělé a já už se moc těším na to, jak bude Charlieho a Nickův příběh pokračovat.


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář