Veršovánky se zvířátky

recenze

Kotrmelce u krmelce (2021) 5 z 5 / honeybee
Kotrmelce u krmelce

„Myší skrýš

Zamyšlená myš
hledá vhodnou skrýš.
Jestli víš, poradíš
a řekneš jí: „Myši slyš,
pro myš promyšlená skrýš
bude nejspíš plná spíž.“


Když se na mě obrátila sama autorka knihy Kotrmelce u krmelce, Blanka Budínová, že by mi chtěla k přečtení nabídnout svoji novinku, neváhala jsem ani vteřinu. O tom, že pracuje na knize s básničkami pro mladší děti, jsem již chvíli věděla, a když jsem viděla fotografie knihy poté, co vyšla, a přečetla si pár zveřejněných básniček, byla jsem hned přesvědčená, že kniha bude stát zato. A nyní, když jsme s dcerou přečetly již všechny básně, vím, že jsem se nespletla.

V knize najdete čtyřicet dva básniček o nejrůznějších zvířátkách z lesa či volné přírody. Autorka si s češtinou krásně vyhrála, její básničky jsou hravé, rytmické, zábavné, ale i poučné. Je na nich vidět, jak je čeština úžasný a bohatý jazyk. Víte, jak se také říká svlečené hadí kůži? Víte, co se skrývá v kryse? Víte, že laně mohou být občas jeleni? Nebo, že krkavec je pěvec? A víte, co za číslo se skrývá v medvědovi? Pokud vaše zvídavé děti mají rády básničky, tak je tato kniha jistě potěší.

Mají vaše ratolesti problém s výslovností některých hlásek? Tak věřte, že s touto knihou si zábavnou a nenásilnou formou mohou problémové hlásky procvičit. Třeba s básničkou Křeček v bouřce to naše proradné Ř, nebo s básněmi Ráčkování či Opatrná srna problémové R a s básničkou Sportovec jelen písmeno L.

V básničkách se také skrývá různé poučení, a to nejen o zvířátkách, ale i o různých slovních spojeních, které užíváme v přeneseném významu. Možná, že na vás děti budou mít hned několik dotazů.

„Co to je?

Než se změní v motýla,
je chlupatá, otylá,
a když někdo hledat zkusí,
nalezne v ní mládě husy.“


Básničky doprovázejí promyšlené celostránkové ilustrace od Gabriely Plačkové. Ilustrace jsou vyvedeny spíše v zemitých barvách, rozhodně v knize nenajdete pro dětské knížky často typické pestrobarevné ilustrace, ale i tak děti zaujmou a díky nim si mohou lehce představit to, o čem básnička je. Když jsme knihu četly s dcerou, tak jsme básničky četly na přeskáčku a ona si je vybírala právě podle ilustrací.

Kniha je určena pro děti od čtyř let. Myslím, že i čtyřletým dětem se básničky budou líbit, ale asi nebudou schopné ještě úplně všemu porozumět. Ale předškoláci si ji užijí již naplno. Dle mého názoru by kniha mohla oslovit děti až do věku dvanácti let. Nebojím se říct, že se sbírka bude líbit nejen dětem, ale i rodičům a prarodičům, kteří jistě ocení inteligentní básničky, které mají dětem, co říct a nejsou to jen tak nějaké veršovánky.

Knížku jsem četla svojí šestileté předškolačce. Umí již přečíst velká tiskací písmena, takže si přečetla název knihy a poté si vybírala básničky podle ilustrací a vždy pak přečetla název básničky, který je napsán také velkými písmeny. Samotnou básničku jsem jí pak čela již já. Občas chtěla něco dovysvělit, nebo jí napadly doplňující otázky, jako třeba, kteří hadi jsou jedovatí. Vysvětlovala jsem jí, co znamená ráčkování, proč se hadi svlékají z kůže, připomněly jsme si, co znamená „být z něčeho jelen“. Dceři se moc líbila básnička Hadí školka a Pohádka na dobrou noc. A moc ji pobavila básnička Opatrná srna, kde si srna má dát pozor, aby si neroztrhla triko.

Na konci knihy naleznete na třech stránkách věty, v nichž děti mohou hledat ukryté názvy zvířat. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že dcera s tím ještě měla problém, ale myslím, že děti, které již čtou, ty si s tím již poradí.

„Čtenářka liška

Kde najdeme lišku?
V pelíšku čte knížku.
má v něm křeslo houpací,
a jak stránky obrací,
jen si brouká: „Houpy, houpy,
kdo hodně čte, není hloupý.“


Knihu bych doporučila všem zvídavým dětem, ale i jejich rodičům a prarodičům, kteří ocení hravost snoubící se s poučením. Myslím, že může krásně posloužit i jako taková logopedická pomůcka. A troufnu si tvrdit, že by měla nalézt i své čestné místo v knihovničkách mateřských školek. Pomalu se blíží den dětí, tak proč je nepotěšit právě touto knihou.

Myslím, že tento typ básniček na našem knižním trhu chyběl.

Moje hodnocení je 100 %.

A ještě takový bonus na závěr, na který mě upozornila sama autorka, v knize najdete jednu básničku o vlcích, jejíž slova jdou zpívat na melodii písničky Prší, prší jen se leje.

Děkuji autorce, že jsem mohla nad její knihou strávit krásný čas se svojí dcerou.

Komentáře (0)

Přidat komentář