Tato recenze byla smazána.

Velká tajemství fyziky

recenze

Fyzika (2011) 5 z 5 / Lector
Fyzika

Knižní pulty se prohýbají pod rozličnými příručkami radícími čtenářům, jak porozumět snad úplně všemu počínaje záměry boha(ů) a konče společenstvím mikroorganismů v septiku na rekreační chalupě. Tyto „rychlokurzy“ skrývají četná rizika, ale pokud zrovna nejde o manuály týkající se volby politických stran, jsou reálné škody zanedbatelné.
Nakladatelství Euromedia před několika lety zakoupilo licenci k vydání britské série „Big Question:…“, které kromě fyziky zahrnuje ještě další čtyři oblasti lidského poznání. A celý záměr převzalo kompletně včetně formálního zpracování publikací.
Smyslem edice je prezentovat u každého z vybraných oborů fundamentální témata, kterými se ten či onen obor zaobírá, a tato témata v definovaném formátu – 20 textů v rozsahu cca 3000 slov srozumitelně prezentovat širokému okruhu čtenářů.
Autor „Fyziky“ získal doktorát z kvantové mechaniky a v Británii působí jako popularizátor vědy. (Poznámka: svoji roli bere tak vážně, že v roce 2010 založil i „Science Party“.) Lze tedy říci, že předmětu zájmu své knihy rozumí.
Hned v úvodu ke svému „zadání“ říká: „Krásu fyziky charakterizuje jedna prostá skutečnost: i dítě může vznést dotazy, které neumí zodpovědět žádný profesor. Ve fyzice totiž neexistují žádné malé otázky. Zdánlivě nedůležité teoretické úvahy či nový experiment mnohou najednou vést k zásadní změně pohledu.“
Svých dvacet kapitol vyčerpal na témata věnovaná částicové fyzice, kvantové mechanice, relativistické fyzice, kosmologii, elektrodynamice a geofyzice.
Na každé téma je pohlíženo z několika úhlů pohledu. Prvním z nich je historický kontext, respektive ohlédnutí do historie toho či onoho objevu či teorie. Druhým je pak jednoduchý výklad fyzikálních principů osvětlujících podstatu objevu či teorie. A konečně třetím je pak nástin významu a dopadů objevu či teorie na vědu a lidské společenství vůbec. V tomto ohledu přesahuje rámec fyziky a na mnoho témat nahlíží multidisciplinárně. Příkladem může být pasáž vytržena z kontextu kapitoly o teorii chaosu: „Taková složitost panuje v přírodě na mnoha místech a její pochopení může zachránit životy. Zásah a rána vedle, nahoru a dolů, zisky a ztráty, to vše se objevuje při epidemiích nemocí, jako jsou AIDS, neštovice a obran. Protože výskyt nemocí sleduje chaotickou trajektorii, citlivě reaguje na zásahy, jako je očkovací program.“
Protože kniha byla sepsána v době, kdy teoretickou a částicovou fyzikou probíhaly mexické vlny nedočkavého očekávání nových zpráv z CERN týkajících se Higgsova bosonu, která však přinesla až léta následující, je z pohledu dnešního stavu poznání neúplná a v některých pasážích spíše spekulativní. To však na serióznosti nic neubírá, zvláště pak, když zprávy z CERN předpoklady teoretiků potvrzovaly, nikoliv vyvracely.
Autor svoje texty formuloval velmi přívětivě a mám pocit, že i náročnější témata – mezi jeho nejoblíbenější patří kvantová mechanika – vysvětluje názorně a s ohledem na méně poučeného čtenáře. Další práci a mnoho témat, která jsou notoricky popisována i v jiných knihách, zpestřil méně známými informacemi. Pochválit lze také snahu upozorňovat na provázanost témat formou odkazů na další kapitoly, kde je dané téma rovněž diskutováno.
Z formálního hlediska je hlavní text doplněn textovými rámci věnovanými vysvětlení jevů a pojmů, na něž v hlavním textu „nezbylo místo“. Některé z myšlenek jsou ilustrovány za pomoci jednoduchých černobílých obrázků.
Celek se jeví jako přátelský a vhodný i pro naprosté laiky, kteří se s fyzikou ostýchavě seznamují. Je to fascinující pohled do světa moderní vědy.

Komentáře (1)

Přidat komentář

Lector
09.07.2018

Zde je obsah knihy:
http://web.flu.cas.cz/scan/323506135.pdf