Fyzika

Fyzika https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118073/velke-otazky-fyzika-118073.jpg 4 22 4

Série VELKÉ OTÁZKY předkládá základní otázky vědy a filosofie, které trápily v průběhu historie zvídavé jedince, a nabízí odpovědi těch největších myslitelů. Tato ambiciózní řada je jedinečným, přístupným a stručným shrnutím největších myšlenek lidstva. Svazek věnovaný fyzice si klade za cíl předvést, jak některé jednoduché otázky vyústily v ty nejzásadnější objevy, které lidstvo kdy učinilo. Pojednává o ní způsobem, jakým se o ní ve škole nemluví: o co v ní celkově jde, jaké má důsledky, co víme o vesmíru – a co o něm nevíme. Carl Sagan jednou řekl: „Někde něco neuvěřitelného čeká, aby to bylo objeveno.“ S knihou Velké otázky Fyzika může začít naše objevování.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Universum (ČR) , Knižní klub
Originální název:

Big Questions: Physics , 2010


více info...

Zmiu
Zmiu
13.02.2018 4 z 5

Konečně kniha, která umí srozumitelně vysvětlit spoustu zajímavých věcí z fyziky. Musím říct, že ve škole jsem fyziku nikdy moc nechápala, ale zároveň mě tyhle věci vždycky zajímaly. Většina učebnic fyziky je psaná tak, že to pochopí jen lidi, kteří myslí stejným způsobem. Tahle kniha je výjimkou. Jsem za ní ráda. Přečetla jsem sice jen některé kapitoly, ale i tak ji můžu doporučit.

LyttaNeyd
LyttaNeyd
09.07.2017 5 z 5

Dovolíte-li mi malou slovní hříčku, tak mi kniha ukázala, že existuje celý VESMÍR věcí, o kterých jsem vůbec netušila, že existují, a že se jimi někdo zabývá. Tohle vám ve škole prostě neřeknou. Autor srozumitelně vysvětluje kvantovou fyziku i teorii relativity, nebo alespoň jejich hlavní pilíře. Také vysvětluje Heisenbergův princip neurčitosti i paradox Schrödingerovy kočky... Prostě i pro někoho, kdo se s žádnou s těch věcí dosud nesetkal, je to úžasná kniha a jsem velmi vděčná, že jsem na ni v knihovně náhodou narazila.


k009
k009
28.06.2014 4 z 5

Hezká kniha, ale občas mně také vadila její mírná dramatičnost. Pro laika, který si chce více rozšířit svoje obzory je ale perfektní. Nabízí srozumitlně vysvětlená témata a problémy současné fyziky a zároveň dokazuje, že jsme stále na počátku vědeckého poznání. Také dokazuje, že v současnosti stále přibývá nezodpovězených otázek, což před publikováním speciální teorie relativity bylo takřtka nemyslitelné a už se zdálo, že ve fyzice není co objevovat, protože vše mělo dle tehdejších poznatků svůj "řád". Realitou je ale chaos. A co je vlastně ta realita? Je to to, co vnímáme smysly? Pro ty, které kniha zaujala bych doporučoval pokračovat s další literaturou, a to s knihou Nové teorie všeho od J. D. Barrowa a nebo sáhnout po starší, ale skvělé Stručné historii času od S. Hawkinga.

El Dash
El Dash
14.03.2013 3 z 5

Velmi zajímavá knížka, jen mi na ni vadila její tendenčnost. Autor tvrdí, že současná fyzika dokazuje, že Bůh nemůže existovat, ale na tom se současní fyzikové moc neshodují. Seriózní kniha by měla být psána objektivně. Také mi přišlo, že některé fakta autor záměrně zveličuje a dramatizuje. Ale jinak mi velmi rozšířila obzory o oborech fyziky, o kterých jsem se ve škole nedozvěděl.