Veldana v ohrožení

recenze

Inkoust, kov a sklo (2019) 3 z 5 / Kikina182
Inkoust, kov a sklo

Elsa žije ve světě Veldana, který je vytvořen pomocí papíru a inkoustu. Její matka ho neustále mění a vylepšuje a Elsa se v tomto umění už také docela vyzná. Když však unesou její matku, musí opustit svět který zná a vydat se do toho původního, aby zjistila, kdo její matku unesl a jak ji zachránit.

Vydává se tedy do viktoriánské Itálie do domu šílenců, kde potkává další kartografy, jako je ona, ale i alchymisty a mechaniky. Snaží se přijít na to, kde hledat svoji matku, zatímco se o totéž snaží i členové řádu, kteří však mají jiné i priority. Elsa brzy pochopí, že pokud chce svou matku nalézt čas, nemůže na to být sama. Jenže přátelství na Zemi pro dívku z Veldany mohou život dost zkomplikovat.

Inkoust, kov a sklo je kniha o jejíž existenci jsem neměla nejmenší tušení. Zjistila jsem, že něco takového existuje až ve chvíli, kdy CooBoo oznámilo její vydání. Tehdy mě opravdu zaujala, a to především tím, že jí označily za steampunk – fantasy. V té době jsem neměla nejmenší tušení, co přesně si mám pod tím představit, ale jelikož jsem od přírody zvědavá, hodlala jsem to zjistit a to tím nejlepším způsobem jaký existuje, přečtením knihy.

Samozřejmě mě ale zaujal samotný námět knihy. Kdo by si nechtěl vytvořit svůj vlastní svět do kterého by mohl utéct? Právě díky tomuto tématu jsem předpokládala, že by se mi opravdu mohla líbit. Ale vzhledem k tomu, že na Goodreads nedosahuje kniha ani čtyř hvězdiček jsem do toho nešla s žádnými přehnanými očekáváními.

Inkoust, kov a sklo je napsaná v er-formě. Většinou kniha sice vypráví příběh, který se odehrává kolem hlavní hrdinky Elsy, ale občas vypráví i o událostech u kterých Elsa není. Třeba o životě Lea nebo toho, co se právě teď děje v řádu. To, že je příběh vyprávěn ve třetí osobě ke knize tedy perfektně sedí.

Není nic, co bych mohla stylu psaní vytknout, ale ani nic, co bych mohla naopak zdůraznit. Je to příjemný styl psaní, díky kterému není problém se do knihy začíst. Není na něm však nic, čím by vybočoval nebo by dokonce způsobil, že se člověk nemůže od knihy odtrhnout.

Téma příběhu se mi opravdu líbí, ale přijde mi, že děj pokulhává. Hlavní dějová linie mi přijde neskutečně ohraná. Jako kdyby v posledních letech většina autorů postupovala podle stejného vzoru a ani si to neuvědomovala. Je pravdou, že díky námětu to působí originálně, ale ta samotná kostra je až příliš předvídatelná.

Kromě předvídatelného děje mi také přišlo, že se vlastně jednou klíčovou věcí podobá tahle kniha hodně Divergenci. On se tento námět vyskytuje sice v hodně knihách, ale tady byla ta jeho podoba udělána tak, že jsem to v tom jednoduše nemohla přehlédnout. Ale samozřejmě je ta zase vzato z jiného úhlu pohledu, nekopíruje to námět Divergence.

Jinak se mi nápad vytváření nových světů opravdu moc líbí. Je to opět něco nového a zajímavého, co tu ještě nebylo. Jen je škoda, že to autorka nepojala trošičku jinak, aby i ta dějová osa byla trochu překvapivější.

Většina knihy je vlastně z pohledu Elsy a Lea, takže nejvíc je toho z děje patrné o těchto dvou postavách. Jsou popsané do detailu včetně jejich myšlenek. Co se týká ostatních postav, tak ty jsou popsané taky docela dost a některé jejich vlastnosti bijí do očí, ale už to není tolik. Ale jsou i postavy, které jsou důležité, ale skoro nic se o nich nedozvíme, což mě v některých případech opravdu mrzí.

Nejvíc je tu tedy popsaná hlavní hrdinka Elsa, a tak je naprosto jasně vidět, že je vytvořená jako přes kopírák. Už jsem v knihách našla plno hrdinek, které se chovají jako ona a dost to leze na nervy, zvlášť když je takových hrdinek horda. Ale tahle alespoň není naivní. Částečně to možná platí i pro Lea, ale u Elsy je to nejvíc patrné. Má charakter, které mají desítky hrdinek jiných knih.

S knihou Inkoust, kov a sklo jsem spokojená. Je to pěkná knížka, jejíž největší chybou je předvídatelnost. Mohla by být lepší, ale i tak je opravdu krásná a dle mého názoru spíše nadprůměrná. Pokud vám tedy nevadí trochu předvídatelnější čtení s originálním námětem, tak určitě doporučuji.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář