Ve stínu popela by Nikola

recenze

Ve stínu popela (2023) 4 z 5 / obedova.pauza
Ve stínu popela

"Zařiď, ať se do tebe zamiluje, staň se jeho slabinou a pak ho vyřiď!"

Úkol, který Serafeně přiřkli při narození není snadný a s největší pravděpo-dobností bude muset zaplatit vlastním životem, aby jej vůbec dokázala splnit. Královstvím se šíří hniloba, úroda chřadne, lid hladoví a jejich poslední nadějí je mladá princezna. Na tento den ji připravovali. Nyní stojí nastrojená v posvátném chrámu a čeká, až si pro ni přijde ten, jemuž byla zaslíbena...

Nyktos je prvotním bohem smrti...to on soudí všechny duše, které míří na věčnost a rozhoduje o jejich dalším osudu. Je stínem v temnotách jehož jméno lidé vyslovují jen se strachem. Jak naloží se svou novou nevěstou? Zvládne Serafena splnit úkol a zachránit tak svou zemi?

Autorka úspěšné série Z krve a popela se vrací a nabízí nám možnost nahlédnout do světa před tím, než do něj vstoupila Poppy s Casteelem.

Upřímně jsem si Serafenu a Nyktose zamilovala. Od prvního momentu si mě doslova omotali kolem prstu. Jsou skvělý a jestli máte tento druh knih rádi, dejte jim šanci... #DADDYNYKTOS

Knihu je samozřejmě možné číst i bez znalosti předchozí série.

(SPOILER ZONE ->)

Serafena Mierel se celý svůj život připravovala na jediný úkol, měla se vdát za prvotního boha smrti. Svést ho, stát se jeho "slabinou", následně ho zabít a zabránit tak zkáze, která postupně stravuje její království. Co ovšem nečekala byla skutečnost, že on si nebude chtít vzít ji! Ne snad, že by tušil, že jeho nevěsta je ve skutečnosti spíš vlkem v beránčím rouše, jednoduše prostě ženu nepotřebuje..
A tak se Sera hned v úvodu nachází ve svízelné situaci. Opuštěná u oltáře je okamžitě označena za "zklamání" celého rodu...vlastní matka se jí není schopna podívat ani do očí, protože ji zostudila a odsoudila tak celé království k pomalé smrti hladem.
Jediné k čemu dceru příležitostně využívá je doručovaní "vzkazů"...Sera je totiž dobře vytrénovaná vražedkyně a tak je ideální osobou, pokud je potřeba někoho tiše odstranit.
Při jedné takové akci však Serafena narazí na skupinu tří bohů. Stane se svědkem toho, jak chladnokrevně zavraždí nemluvně...než však stihne udělat nějakou "hloupost" jako je například konfrontovat, zabrání jí v tom záhadný urostlý muž v kápy...moudří už vědí, ano...Serafenu zachrání sám Nyktos, který si nezřízeného řádění bohů také všiml. Nehledě na to, že Seru po očku tajně sleduje posledních pár let...
S představováním se však nezdržuje, a tak Sera nemá nejmenší tušení, kdo jí to právě pomohl zabránil v tom, aby se dostala do nesnází.
Děj se nám tak pomalu začíná rozjíždět. Poznáváme Serafenu, nebojácnou ale osamělou dívku, která je vcelku sympatickou hlavní hrdinkou. Celý život ji připravovali na něco, co jí mělo při troše štěstí přinést rychlou smrt. A představuje se nám i Nyktos. Zádumčivý prvotní bůh smrti, který jako by byl vystřižený z první stránky plavkového magazínu.
Společně "vyšetřují" záhadné vraždy smrtelníků a přitom se vzájemně poznávají. I když, u Nyktose o poznávání až tak moc nejde...ten celou dobu ví, že dívka, se kterou tráví čas měla být jeho vyvolenou...Serafena ovšem netuší, že onen hezký bůh, který jí škádlí je tím samím mužem, co ji před třemi lety nechal stát u oltáře.
Kým je smyslný cizinec doopravdy se dozvídá až v okamžiku, kdy se jí její nevlastní bratr rozhodne zbičovat. Nyktovi tak říkajíce "rupnou" nervy a pro svou nevěstu se vrací...ta ovšem jeho snahu o to být "hrdinou" dne úplně neocení. Přeci jen jí ten bídák celou dobu lhal...on tedy úplně nelhal, ale zamlčování jistých skutečností taky není ok.
Sera s Nyktem odchází a dostává se do říše bohů, kde se setkává s drakeny a všemožnými jinými bytostmi, které zde žijí..

Kniha má zhruba šestset stran a nechci vám ji tu převyprávět celou. Musím ale říct, že v rámci daného žánru je skvělá! Sera mě bavila a její "ostrý jazyk" nebyl kupodivu nikterak protivný. A Nyktos? To je jedním slovem "LÁSKA"...

Příběh jsem od jeho vydání četla už třikrát (naposledy kvůli napsání této recenze) a jsem si jistá, že to nebylo naposledy. Je vtipný, děj rychle ubýhá, a i když se najde nějaké hluché místo, obratem se vrátíme zase zpět k akci. Nechybí napětí, "žhavé" scény ani trocha toho dramatu...zkrátka vše, co byste od takové knihy čekali. Pokud jste četli sérii Z krve a popela a líbila se vám, neváhejte! A pokud se vám autorčina minulá serie nelíbila, stejně bych dala Nyktovi s Serafeně šanci, oni si ji totiž zaslouží...a jen mezi námi...Casteel nesaha prvotnímu bohu ani po kotníky! Alespoň tedy v mých očích. #DADDYNYKTOS


Ve stínu popela Ve stínu popela Jennifer L. Armentrout

Smysl existence Serafeny Mierelové byl dávno určen jejími předky: musí se obětovat prvotnímu bohu smrti. Tak zní oficiální verze, o které ví každý obyvatel království Lasanie. Jenže Serin skutečný osud je jiný – není pouze před sv... více


Komentáře (0)

Přidat komentář