V přítmí je tajemství a k jeho odhalení se krátí čas

recenze

Kdo jsi tam v přítmí (2021) 4 z 5 / MocPísmenek
Kdo jsi tam v přítmí

Knížka Kdo jsi tam v přítmí mi přišla do cesty méně obvyklým způsobem. Její autorka totiž vytvořila jakousi nepublikovanou knížku pro ty, kdo hledají barevné "noty" k jednoduchým českým lidovým písničkám.

Anotace mě zaujala, tak jsem si řekla, proč ne. Knížka se mi navíc líbila (přesněji řečeno obě dvě), rozhodla jsem se proto autorku podpořit i menší recenzí.

Lea je sympatická studentka grafické školy, která je postavena před volbu, zda se má pokusit pomoci trochu záhadnému Erikovi, kterého potkává po zavíračce na hřbitově. Možná by váhala víc, ale osud jí včas do cesty přivede geokačera Matyáše, s jehož pomocí se splnění neobvyklé "mise" zdá být uskutečnitelné. Na Leu s Matyášem čekají různé hádanky a luštění, které se více či méně točí kolem pražského metra. Výsledky luštění je posílají na různá místa - v metru, na povrchu, ale i jinde v pražském podzemí. A brzy se střetávají i s tím, kdo má zájem o tajemství, na jehož odhalení závisí Erikův život, a je pro jeho získání připravený udělat cokoli. Více se asi bez spoilerů napsat o příběhu nedá.
Z příběhu je zřejmé, že autorka má blízko jak k pražskému metru, což sama v závěru přiznává, tak ke geocachingu.
Knížka je napsána čtivě a střídají se v ní poměrně rychle pasáže, kdy Lea s Matyášem přicházejí na vrub různým šifrám a hlavolamům, což těm, kdo mají rádi obšírné popisy krajin a prostředí, nemusí vyhovovat. Děj tudíž plyne celkem svižně, bez velkých okolků a psychologického hloubání, což by někomu mohlo vadit. Tím ale netvrdím, že by postavy byly nějaké neživotné sochy. To vůbec ne. Slušně zde fungují dialogy a taky skutečnost, že Lea a Matyáš příběhu dominují a ostatní postavy jsou víceméně jakási stafáž pro dokreslení.

Někdy jsou hrdinové až příliš "chytří", ale chápu, že čekat měsíce na nápady na luštění by asi v knize tohoto typu atraktivní nebylo. Je nutné přijmout v tomto směru menší "pohádkovost", však je to knížka pro mládež (i starší děti), a pak se vše hned bude jevit jinak. I zlo je tu trošku neohrabané a ne úplně přesvědčivé, ale svůj prostor v několika momentech dostává, a pak umí hrdiny i nepříjemně zaskočit.
Kdo se zajímá o historii pražského metra, dozví se zde také řadu zajímavostí, z nichž některé nejsou úplně známé.
Překvapení jsou místy vkládané trochu účelově, ale když si vybavím řadu jiných dobrodružných knih, bez toho by zkrátka nešlo podobný příběh vůbec vystavět. Na druhou stranu se mi líbily některé nečekané návaznosti, které svědčily o celkové promyšlenosti konceptu.

Lokality jsou někdy jenom naznačené, ale snad je to i účel, aby si čtenáři sami zkusili najít, kde se to které místo nalézá. Pro mě to nebyl větší problém. Realita se zde prolíná s fikcí. Metrokráva pobavila.

Závěr je snad i trochu uspěchaný a rozhodně ponechává prostor pro další pokračování, čímž nechci tvrdit, že pokračování je nutné, příběh je i takto v hlavní linii uzavřen, ale dokážu si ho velmi dobře představit.

Kdo má rád tajemství, dobrodružství s kapičkou romantiky, nebo chce podpořit nadějnou českou autorku, tomu určitě mohu knížku doporučit. Na prvotinu je to slušný počin.

Komentáře (0)

Přidat komentář