Uri Orlev: Ostrov v Ptačí ulici

recenze

Ostrov v Ptačí ulici (2013) / claire1997
Ostrov v Ptačí ulici

V knize Ostrov v Ptačí ulici, v češtině vydané roku 2013 nakladatelstvím Práh, vychází izraelský spisovatel Uri Orlev částečně z vlastních vzpomínek na dobu prožitou ve varšavském ghettu. Kniha se dočkala také filmové a rozhlasové adaptace.
Píše se rok 1943. Po deportaci matky zůstává dvanáctiletý Alex sám s otcem, zaměstnaným v továrně na provazy v ghettu. Chlapec většinu dne v úkrytu ve společnosti své bílé myšky Snížka. Po razii v továrně, při které je otec zatčen, se Alex skrývá ve vybombardovaném domě v Ptačí ulici. Je rozhodnutý zde na otce čekat, dokud se pro něj nevrátí. Alex je odkázán sám na sebe, musí si osvojit dovednosti nezbytné k přežití, mezi něž patří hledání potravy v opuštěných domech, krádeže, ale také zabíjení. Přes všechny obtíže se odmítá vzdát naděje na opětovné shledání s otcem.
Autor věrně zachycuje charaktery jednotlivých postav. Čtenáři dostávají příležitost se na stránkách knihy seznámit nejen s hlavním hrdinou Alexem, ale také s jeho laskavým a milujícím otcem, odhodlaným udělat cokoliv, aby ochránil svého jediného syna, se starým otcovým kamarádem Baruchem, první Alexovou láskou Stasiou, dvěma mladými povstalci Fredym a Henrykem, Polákem Bolkem, drobnými krádežemi maskujícím svou odbojovou činnost, a samozřejmě také s chlapcovým nejlepším přítelem Snížkem.
Jednoduchost děje, poměrně krátký rozsah 179 stran a půvabné černobílé ilustrace Ory Eitan knihu činí vhodnou nejen pro příznivce historických příběhů, ale také pro mladší čtenáře.

Komentáře (0)

Přidat komentář