Ukřižovaná jeptiška

recenze

S naším požehnáním (2020) 5 z 5 / Kikina182
S naším požehnáním

Uprostřed zimy je v parku nalezeno ukřižované tělo starší ženy. Už samotný způsob smrti je příšerný, ale ještě horší je zjištění, že ta žena byla jeptiškou. Inspektor Tom Reynolds se spolu se svými kolegy vydává do kláštera, kde byla matkou představenou, aby spustili vyšetřování. Chování jeptišek se zdá inspektorovy podezřelé, obzvlášť vzhledem k jejich názoru na matku představenou. Když ale zjistí, že v klášteře byla magdalénská prádelna, nemůže se zbavit přesvědčení, že to má s její smrtí něco společného.

Příběh je napsán v er-formě. Většinou v knize můžeme vidět, jak na celou věc nahlíží inspektor Tom Reynolds, ale v knize se objevují i příběhy a názory ostatních postav. Je tam ale také několik menších vsuvek v ich-formě, skrz které ke čtenářům promlouvá vrah.

Bohužel se občas stává, že se autorka věnuje příběhu z pohledu jedné postavy, pak tam vloží odstavec z pohledu jiné a zase se vrátí k té první. Jelikož byly v příběhu zapleteny i emoce a osobní názory postav, tak mi tento způsob psaní přišel nepřirozený. Objevovalo se to především na začátku knihy, což je bohužel důvod, proč jsem se do knihy nemohla začíst. Brzy ale tyhle vsuvky skoro ustaly a kniha se pak už četla bez problému.

Ačkoli je kniha S naším požehnáním fikce, tak autorka si jako jedno z témat zvolila Magdalénské prádelny, které, jak sama říká v úvodu knihy, v její zemi skutečně existovaly. Skloubila tak ošklivou historii, jejíž důsledky sahají až do dnešní doby, spolu s otázkou, kým jsou vlastně služebníci boží, do skvělého a morbidně zajímavého detektivního případu. Kromě toho, že vytvořila zajímavou a originální detektivku, tak zároveň i otevřela témata, o kterých se moc nemluví, ale rozhodně by se mělo.

Jo Spain však u toho neskočila a věnovala se v knize i osobním životům některých postav. U některých postav je těch zmínek více, u jiných méně. Ale stejně jako v případě hlavní zápletky neřeší postavy ve svých životech žádné malicherné problémy, ale důležité věci, se kterými se potýká mnoho lidí i v reálném životě. A ačkoliv tomu není věnováno tolik prostoru, autorce se skvěle podařilo zachytit jejich podstatu, kterou ještě doplnila o emotivní stránku věci.

Všechny prvky příběhu spolu skvěle fungují a tvoří knihu, která je něčím mnohem víc, než jen obyčejnou detektivkou. Možná právě trochu i díky tomu, že je v knize tolik různých věcí, které jsou všechny zajímavé, je kniha nepředvídatelné a člověk až do poslední chvíle neví, kdo je vrah.

O postavy v této knize opravdu není nouze. Je jich tu tolik, že to na začátku vypadalo, že snad ani není možné zapamatovat si všechna jména, natož kdo má v knize jakou roli. Autorka to však opravdu umí se slovy, takže netrvalo dlouho a udělala jsem si naprosto přesný obrázek o tom, kdo je kdo a s čím se potýká, aniž bych si to vlastně uvědomila. Skvěle to vyplynulo z příběhu.

Kniha S naším požehnáním je pro mě jedno velké překvapení. Nejen, že se jedná o originální a nepředvídatelnou detektivku, ale zároveň je v ní obsaženo tolik závažných témat, které do detektivní zápletky skvěle zapadají, aniž by kniha působila přeplácaně nebo uměle.
Pokud jste milovníci detektivek, které jsou ale i něčím mnohem víc, než detektivkou, tak vám S naším požehnáním můžu jen a jen doporučit. Nic podobného jsem nikdy nečetla a už se moc těším, až vyjde autorčina další kniha. Ideálně s Tomem Reynoldsem v hlavní roli.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství MOBA.


S naším požehnáním S naším požehnáním Jo Spain

Rok 1975. Zdrcené matce vytrhávají z rukou její novorozené dítě. Rok 2010. V parku v irském Dublinu je uprostřed zimy nalezeno tělo staré ženy. Případu se ujímá zkušený inspektor Tom Reynolds. Je přesvědčen, že vražda souvisí s h... více


Komentáře (0)

Přidat komentář