Tři královny, jeden trůn

recenze

Tři temné koruny (2019) 5 z 5 / Kikina182
Tři temné koruny

Na ostrově Fennbrin se každé královně narodí trojčata, která vládnou různými schopnostmi. Každá ze sester má právo na trůn, ale musí dokázat, že si ho zaslouží. Ta, která se nakonec stane královnou musí být dostatečně silná a mocná, aby zabila své sestry.

Vypadá to, že největší šanci na korunu má Mirabella. Ovládá živly, a navíc za ní stojí příznivci, kteří udělají cokoli, aby vyhrála a vláda tak opět nepřipadla královně z rodu travičů. Tou je Katharina, ale ani její podpora není zrovna malá. O její síle se to však bohužel říct nedá. A Arisone, naturalistka, je zcela jistě nejslabší z královen, ale i ona má pár es v rukávu.

Na první pohled to vypadá, že je jasné, kdo je vítězem a kdo poražením. Jenže žádná z nich se nehodlá vzdát svého života bez boje. A tak začíná hra na život a na smrt.

Kniha Tři temné koruny poměrně brzo zaplnila zahraniční Instagramy a blogy. Už tehdy mi padla do oka, ale nejen kvůli opravdu zajímavé anotace, ale i díky autorce. Od Kendare Blake jsem kdysi četla Annu krví oděnou a naprosto jsem se do té knihy zamilovala. Druhý díl ani kniha Antibohyně už u mě takový úspěch neměly.

Přestože mě Kendare Blake párkrát zklamala, nepochybovala jsem o tom, že v případě série Tři temné koruny to bude přesně naopak. Věřila jsem, že příběh téhle knihy si zamiluji minimálně tak, jako Annu krví oděnou.

Autorka zvolila pro tuto knihu er formu, což je opravdu příhodné. Vzhledem k tomu, že jsou všechny tři královny na úplně jiném místě a příběh mezi nimi přeskakuje, působí to tak mnohem uceleněji. Navíc se občas v knize objevují scény, u kterých ani jedna z královen není přítomna, ale pro příběh jsou nezbytné.

Kniha se mi četla opravdu hodně rychle. V příběhu je vážně hodně akce, ale i tak jsou tu i klidnější, takové výplňové, části. Ty jsou pak hodně popisné, ale autorka i tohle dokázala napsat opravdu poutavě.

Nemám příběhu co vytknout. Jak už jsem řekla je plný nejrůznější akce, ale také tajemství a intrik. Je pravdou, že některé kapitoly mi sedly trochu víc než jiné, ale to bylo spíše tím, jaký postoj jsem měla k jednotlivým hrdinkám než proto, že by se mi nelíbil příběh. Protože tak to v žádném případě není.

Kendare Blake má knihu opravdu dobře promyšlenou a je to vidět z každého odstavce. Sice mi v hlavě zní několik otázek, na které nedokážu najít racionální odpověď, ale jsem si jistá, že autorka v dalším dílu přijde s nějakým logickým vysvětlením. Zatím se jí to totiž daří opravdu skvěle.

Postavy k příběhu perfektně ladí. Řekla bych, že jsou s ním v docela v kontrastu, protože všechny působí nevinně. Alespoň na začátku. Přestože kniha se neodehrává zas až v tak dlouhém časovém úseků, tak toho opravdu hodně prožijí a jejich povaha se ta postupně utváří a mění a je opravdu zajímavé jejich cestu sledovat. A to nejen co se týká hlavních hrdinek.

Kniha Tři temné koruny do puntíku splnila moje očekávání. Jedná se o skvělou knihu, které vlastně nemám co vytknout. Za mě je to rozhodně skvělá young adult, kterou moc doporučuji všem, kteří mají rády knihy s láskou, intrikami a magií.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.

Komentáře (0)

Přidat komentář