Tom Sawyer je zpátky v grafickém podání

recenze

Dobrodružství Toma Sawyera - grafický román (2021) 5 z 5 / LukBook
Dobrodružství Toma Sawyera - grafický román

Dobrodružství Toma Sawyera rozhodně patří k tomu nejznámějšímu od amerického autora Marka Twaina. Dnes již klasický titul se dočkal nového zpracování v podobě grafického románu, který dodává oblíbenému vyprávění i krásné ilustrace.

Když autorovi původní dílo s Tomem Sawyerem vyšlo poprvé (v roce 1876), asi si jen těžko představoval, že ho budou číst čtenáři i za dlouhých 146 let. Takto dopředu totiž většina z nás nepřemýšlí. Přesto se díky popularitě dostává příběhu pozornosti i v současnosti, čehož je důkazem tento grafický román.

Je totiž opravdu nadčasový. I když pojednává o zcela jiné době bez počítačů, mobilů a mnoha dalších věcí, stále obsahuje i několik věcí, které budou mladí chlapci dělat navždycky. Nikdy je totiž nepřestane pátrat po různých dobrodružstvích, dělat lumpárny, navazovat pevná přátelství nebo se snažit zaujmout pěknou dívku.

Právě o tom vlastně je celý tento příběh. Jak už samotný název napovídá, vypráví o uličnickém chlapcovi Tomovi, který žije se svou tetičkou Polly. Ta se z něj snaží vychovat poslušného, vzdělaného chlapce, ale jak už tomu tak někdy bývá, není to vůbec jednoduché. Tom nerad chodí do školy i nerad pracuje. Radši někde venku běhá s klukama a snaží se něco pořádného zažít. V tom mu pomáhá i jeho kamarád Huck, který nemá rodiče, nemyje se, ani nechodí do školy. Spolu zažívají všemožná dobrodružství, ale tentokrát se oba dostanou do opravdu velkého nebezpečí.

Už samotný děj je natolik zajímavý, že určitě zaujme mnoho čtenářů i v současné době. Když se ovšem k němu přidá i působivá grafická stránka, rázem se stává z trochu postaršího čtení moderní dílo. Ilustrace mají na svědomí hned 3 lidi – Juanma Mallén, Adrian Bone a Martyn Pospisil. A za mě jsou opravdu působivé. Dodávají příběhu moderní look, ale zároveň mu zachovávají i jeho původní tvář.

Rozhodně přitom nepůsobí nijak dětinsky. Přestože je kniha určena především pro mládež, najdete v ní i dospělejší scény. Ostatně další díly této série už jednoznačně překročily hranice žánru a nabízejí i některá vážnější témata jako je rasová otázka. Najdete tu i určitou porci násilí, takže to rozhodně není vyloženě pohádka na dobrou noc.

Podobné oživení dnes už legendárních knih je za mě rozhodně krokem kupředu, který může výrazně dopomoci přiblížit podobnou literaturu dnešní generaci dětí. A třeba je i přivézt ke čtení. Zjistí totiž, že dobrodružství obsažená v tomto titulu jsou opravdu napínavá a dokážou velice zpříjemnit dlouhé chvilky v pokojíčku.

Pro mě osobně má tento výtvor Marka Twaina ještě přidanou hodnotu v tom, že jsem v dětství miloval film Páni kluci, který je právě Tomem Sawyerem inspirován. Najdete tu třeba scénu s natíráním plotu, kdy ústřední hrdina vymyslí lest na své kamarády, kteří za něj jeho práci udělají. Ale rozhodně to není jediný moment, který můžete vidět ve filmu i této knize.

Dobrodružství Toma Sawyera v podobě grafického románu vyšlého pod značkou Kontrast lehce přelouskáte za jeden den. Přesto nabídne poměrně slušných 128 stran, což je vlastně tak akorát. V závěru se ještě dočkáte galerie, v níž jsou třeba černobílé ilustrace, alternativní obálky nebo krátké medailonky tvůrců. Troufám si tvrdit, že toto dílo bude většinu čtenářů, co se do něj pustí, bavit. Nabízí totiž úžasnou bezstarostnost mládí, kdy nám někdy prošly i velké lumpárny a prostě jsme si užívali samotného života.

Komentáře (0)

Přidat komentář