To je naše budoucnost

recenze

Spojení (2019) 4 z 5 / Kikina182
Spojení

Naomi je velmi talentovaná bioložka, která se však bojí publikovat svoje práce. Neustále se vymlouvá na to, že nejsou hotové. Její syn Colt, který je geniální programátor a v podstatě si žije ve svém vlastním světě, moc dobře ví, jak je to ve skutečnosti. A tak pro dobro své matky i jeho pošle její nejnovější studii na biologickou konferenci v New Yorku, kde jí rádi zařadí do programu. A taková malá nevinná věc, která by mohla lidem pomoc, bude mít nakonec následky, které si nikdo ani neuměl představit.

Kniha je psaná v er-formě, ale nejzajímavější je vypravěč. V této knize totiž vypravěč skutečně vstupuje do děje a to se už v mnohých knihách nevidí, a když už, tak se to k příběhu nehodí. Ale v tomto případě bych řekla, že to byla skvělá volba, která podtrhla to, co chtěl autor knihou sdělit.

Je pravdou, že občas mi kniha přišla trochu zdlouhavá, ale i v takových chvílích, se četla až překvapivě dobře. Netuším, jak to Julian Gough udělal, ale jeho styl psaní je opravdu pohlcující. I ty nudnější části jsem přečetla s takovým nadšením, jako kdyby se na stránkách odehrávala právě ta nejakčnější scéna roku.

A rozhodně nesmím zapomenout na to, že je kniha doplněna velkou spoustou citátů. Na první pohled to vypadá skutečně jen jako doplnění, které koresponduje s příběhem. A tak to samozřejmě je, ale zároveň se jedná o citáty, které odhalují z příběhu ještě mnohem víc, než příběh samotný. Ale pouze v případě, že se nad nimi chce někdo opravdu zamyslet.

Musím říct, že jsem ze začátku byla mírně překvapená. I přesto, že je na knize napsáno, že to má být thriller, tak vlastně ani po dočtení přesně nevím, co za žánr tahle kniha je. Popravdě si ani nejsem jistá, co si o ději myslet. Rozhodně můžu říct, že je divný, ale ne vyloženě negativním způsobem. A v žádném případě nemůžu upřít knize na zajímavosti.

Ale i tak byl na můj vkus příběh trochu dlouhý. Některé části autor moc protahoval, jiné mi tam přišly naopak zbytečné. A také mi přišlo, že poněkud zanedbal vedlejší linky. Dal jich tam doopravdy hodně, ale málokterou nějak výrazně rozvinul nebo ji dokonce dotáhl dokonce. A nejspíš právě proto, mi přišel příběh zvláštní. Některé části zkrátka tak úplně nepasovaly.

Autor si hodně libuje v detailech a nezanedbal to ani v případě postav. Sice mi přišlo, že některé věci nepojmenovává správnými jmény, ale i tak neměl problém popsat charakter a vzhled postav do nejmenších detailů. I o jejich minulosti tam bylo docela dost zmínek, i když osobně by mi vůbec nevadilo, kdyby byla vykreslena ještě podrobněji.

Jak už jsem řekla, nejsem si úplně jistá, co si o téhle knize myslet. Příběh mě zaujal a v podstatě jsem ho zhltla. Navíc dal autor v knize docela dost podmětů k zamyšlení. Ale příběh je zkrátka trochu podivný a já skutečně nedokážu jednoznačně říct, jak moc se mi líbil. Celkově bych ale řekla, že se jedná o nadprůměrnou knihu se zajímavými myšlenky, která by mohla mnoha lidem otevřít oči.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství MOBA.


Spojení Spojení Julian Gough

Bioložka Naomi je rozvedená a stará se o dospívajícího syna Colta. Ten je mimořádně geniální. Umí programovat virtuální reality, které by si ostatní nedokázali ani představit, ale zároveň je natolik introvertní, že si sotva umí ob... více


Komentáře (0)

Přidat komentář