Tma pod Srdcem - toto není hate

recenze

Tma pod srdcem (2022) 4 z 5 / ThesiMorozova
Tma pod srdcem

Tma pod Srdcem
#humbookblogeri
#spoluprace
Za knihu děkuji @humbook a @endlessbibliophile

Tma pod srdcem je pro mě nečekaným pokračováním Světel nad Močálem, které se mi opravdu líbily, proto když přišla možnost zúčastnit se konkurzu o tuto knihu, napadlo mě proč ne?
Obecně mě druhé díly nebaví tolik jako ty první. A hlavně mě nebaví, pokud žiju v tom, že kniha je standalone.
A bohužel, ani tento díl nebyl tak dobrý jako první. Přesto si prosím nemyslete, že kniha byla špatná, jak by se dalo očekávat, zrovna ode mě (smích).
Už od začátku mě, stejně jako u první knihy, zaujal autorčin styl psaní. Obecně nemusím ich formu, tady mi avšak nevadí.
Co nás ale vítá není ihned zápletka, nýbrž řešení psychických problémů Leny, která mi mnohdy v této knize přišla neskutečně otravná. To ale nevadí, když se dosti snaží, dokážu s ní i souhlasit a tomu tak mnohdy bylo.
Hlavním tématem knihy bylo právě dost řešené téma - potrat. Přeci jen, i okolo něj se odvíjela hlavní zápletka, kterou bylo přivézt „ztracené“ dítě Irmy z Temného Navu. Tato mise se nakonec komplikuje a to mnohdy nečekaně. Opravdu nečekaně (plusové body).
Na dané téma jsme měli v knize i několik rozhovorů, ve kterých se ukazovalo, kdo na danou věc má jaký názor, další plusový bod možná za to, že ne všichni byli jednoho a toho stejného názoru, tím pádem měl každý svůj jedinečný charakter.
Co se charakterů týče, netuším, jak moc přesně na ně reagovat. Mohu jen říct, tedy spíše napsat, že mě neskutečně vytáčel Lukáš a jeho hrdinský komplex, kdy musel neustále dokazovat, že je hrdinou.
U Leny mě zase štvalo její chování (co už bylo zmíněno) a na konci možná až moc overpowered schopnosti, které měla. SIce to napomohlo vývinu v jejím charakteru, ale i tak… meh.
Dušemor? Na něj by se možná dala psát esej. Typischer černovlasý záporák, co je strašně moc evil, ale pro hlavní hrdinku by udělal vše, je bez emocí, ale záhadným způsobem miluje hlavní hrdinku, která ho nakonec obrátí na dobrou stranu (jo, to bylo na konci zvláštní, jak se to stalo z ničeho nic, nějak se mi to nepodařilo pobrat)... Esej by byla o: Záporák, aneb jak zaručit, že simp čtenářky budou vaši knihu zbožňovat.
Dobře, teď už to přeháním, ale je pravda, že se mi Dušemor i tak líbil ze všech charakterů nejvíce, I am sorry, ale co se dá dělat.
Takhle to vypadá, že knížku jen hejtím, ale mě se ve skutečnosti líbila. Zápletkou, plot twisty, worldbuildingem… A HLAVNĚ TAM NEBYLO MILOSTNÉ V I KDYŽ TO NA NĚJ VYPADALO A AUTORKA UKÁZALA, ŽE SE HOLKY MŮŽOU I JEN KAMARÁDIT S KLUKY. DOBŘE TO UKÁZALA.
Děkuji, vážně za tohle tak neskutečně děkuji.
Jo a byl tam smut.


Tma pod srdcem Tma pod srdcem Lucie Ortega (Navrátilová)

Za událostmi z minulého léta by Lena nejraději udělala tlustou čáru. Nečekaná žádost o pomoc ji však přivede zpět do Lukášova penzionu, kde odhalí znepokojivé tajemství. Kvůli němu se vydává přes Temný Nav k Ostrovu neviňátek, aby... více


Komentáře (0)

Přidat komentář