Thriller, jaký tu už dlouho nebyl!

recenze

Rudí jezdci (2023) 5 z 5 / JanH
Rudí jezdci

To bych tedy opravdu nečekal – mám nového oblíbeného autora detektivek! Jistě – Michael Connelly je pro mne stále jednička, ale Robert Dugoni se k němu rychlými kroky přibližuje. Kniha Rudí jezdci svědčí o tom, že thrillerový žánr se ještě zdaleka nevyčerpal a inteligentní autor v něm stále může najít dost prostoru k napsání strhujícího příběhu!

Dějové linky jsou dvě a my se nejdříve ocitáme v hodně vzdálené minulosti, konkrétně v roce 1976. V městečku Stoneridge ve státě Washington zmizela jedné noci cestou z práce mladá žena indiánského původu. Nedlouho poté se její mrtvé tělo našlo v místní říčce a celá záležitost byla uzavřena jako sebevražda. Pokud existovaly některé indicie, že tomu mohlo být jinak, nikdo je nechtěl prošetřovat. Tedy – až na jednoho poctivého policistu, který se případem nepřestával zabývat až do konce života, přičemž v jeho pozůstalosti se našel obsáhlý spis s množstvím pozoruhodných informací, vztahujících se ke smrti nešťastné indiánské dívky...

A nyní se ocitáme v roce 2016. Policejní vyšetřovatelka Tracy Crosswhiteová má práce nad hlavu, přesto si však najde čas na čtyřicet let starou tragédii. Za tu dobu přece kriminalistická věda pokročila mílovými kroky kupředu a disponuje spoustou moderních metod (např. DNA), jak usvědčit zločince i po mnoha letech. Na tuto kartu Tracy vsadí a čtenář s úžasem sleduje, jak precizně dokáže Robert Dugoni držet fascinující dějovou linku na více než třech stovkách stran své knihy. Jinak řečeno – ani chvíli se nenudíme a s rostoucím napětím si vychutnáváme pozvolný, ale systematicky propracovaný postup při složitém vyšetřování dávných událostí.

Kromě mnoha dalších pozitiv mne Rudí jezdci zaujali psychologickým mistrovstvím, s nímž se Robert Dugoni zamýšlí nad otázkou, zda a nakolik je možné vytěsnit z mysli pocit viny a žít s břemenem morálních výčitek. Ukazuje se, že to možné není a že vzpomínky na děsivý okamžik z doby nerozvážného mládí nevyblednou ani po několika desetiletích. Snaha přehlušit hlas svědomí je marná, stačí sebemenší impuls a minulost, zdánlivě navždy pohřbená, opět ožívá s novou intenzitou...

Vydejme se tedy spolu s Tracy Crosswhiteovou pátrat po tom, co se tenkrát v tu osudnou noc stalo. Bude to mimořádně komplikovaná, ba přímo mravenčí práce, ale nakonec se přece jen ukáže pověstné světélko na konci tunelu a případ dospěje k překvapivému rozuzlení!

Komentáře (0)

Přidat komentář