The Gardens

recenze

Lidé odvedle (2023) 2 z 5 / Kikina182
Lidé odvedle

Lana a Roman zažili traumatickou událost, kvůli které se rozhodli utéct z ruchu velkoměsta od všech vzpomínek a přestěhovat se do útulného domu v hrabství Oxforshire, kterému obyvatelé neřeknou jinak než The Gardens. Lana se však ve svém novém domově na rozdíl od manžela cítí nesvá. A když se dozví, že v jejich domě násilně vymřela celá rodina, na klidu jí to zrovna nepřidá. Navíc se kolem celé tragédie objevuje mnoho konspiračních teorií, které Lanu úplně pohltí. Je odhodlaná zjistit, co se v jejich domě vlastně stalo. Co se děje v The Gardens.

Tony Parsons má skvělý styl psaní, což tato kniha jen potvrdila. Příběh krásně plynul a v podstatě sám mizel pod rukama, za což z velké části rozhodně může to, že do autorových příběhů je skoro nemožné se nezačíst.

Z hlediska děje to bohužel tak příjemné čtení nebylo. Ze začátku to vypadalo na opravdu zajímavou knihu se skvělými a různorodými zápletkami, ve které bude důraz na hrátky s psychikou. Jenže postupně se z toho začalo žánrově stávat něco úplně jiného a celkově mi ten příběh přišel čím dál tím šílenější a šílenější a bohužel ne v dobrém slova smyslu. Po půlce knihy už na mě kniha nepůsobila ani vzdáleně reálně. Navíc se příběh začal trochu motat v kruhu, takže i když čtení hladce plynulo, přišla mi kniha nekonečná.

S postavami to vidím podobně jako s příběhem. Jsou na začátku dobře popsané a každá z nich hraje svou roli, která se začne postupně poodkrývat a ukáže se, že jsou vlastně úplně jiní. To se mi líbí. Ale zároveň se pomalu začne ukazovat, že všechny postavy jsou šílené a jejich chování nedává ani trochu smysl. A nejhorší ze všech je hlavní hrdinka, jejíž jednání podle mě postrádalo smysl ještě dřív, než chování ostatních. Což je vcelku ironické, jelikož ona měla být v knize za tu normální.

Tony Parsons je skvělý autor, ale tohle bylo bohužel neskutečné zklamání. Kniha podle mě mohla být opravdu skvělá, ale někde v půlce cesty se to nějak zvrtlo a stal se z ní mišmaš, který jsem moc nechápala. Pokud máte rádi nezvyklé a možná trochu šílené knihy s nádechem do parodie, tak by tahle kniha mohla stát za pokus. Pokud však dáváte stejně jako já přednost spíš reálnějším knihám, spíš doporučuji autorovu detektivní sérii Max Wolfe, která je špičková.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Moba.


Lidé odvedle Lidé odvedle Tony Parsons

Lana a Roman Wadeovi se rozhodli uprchnout z velkoměsta do odlehlého kousku ráje. Byt plný nešťastných vzpomínek vyměnili za útulný domek v hrabství Oxfordshire. Život v malebné komunitě zvané The Gardens byl jejich snem a všichni... více


Komentáře (0)

Přidat komentář