Temné dědictví - co všechno byste udělali pro své děti?

recenze

Temné dědictví (2023) 5 z 5 / KočkomilkaJana
Temné dědictví

Andy Maslen pro mne již není neznámé jméno. Dokonce jej mám natolik ráda, že knihu s jeho jménem beru všemi deseti hned a až pak zjišťuji, jak se jmenuje či kolikátý díl série to může být. Temné dědictví příjemně a nezávazně navazuje na Temnou hru, se kterou jsem vstoupila do detektivního království pana Maslena - v Temné sérii v hlavní roli detektiv Ford.

Pokud neznáte Temnou hru, neklesejte na mysli. Všechny důležité a podstatné informace se dozvíte hned zpočátku knihy - nastíněním, samozřejmě. Nemusíte mít strach, že vám Maslen všechno hned zpočátku na plnou hubu řekne. Dokonce se o předchozím případu ani nezmíní. Temné dědictví tak utíkejte koupit hned, jakmile dočtete recenzi.

Můžete se těšit na detektiva Forda, kterému říkají Henry (i když se jmenuje čert ví jak). Potkáme se znovu s jeho šestnáctiletým synem a taky s forenzním technikem Hannah, která má Aspergerův syndrom. Nebude chybět ani vyšetřovací tým kolem Forda, jeho šéfka a její šéf, kterého by všichni nejraději viděli v kanceláři mimo budovu Třeba na Jižním pólu. Oproti prvnímu dílu zde ovšem několik změn cítím. Jednak se mi zdálo, že Maslen málo tvaroval jiné postavy než Forda, jeho syna a Hannah (i když i ta se vyskytovala méně). Jednak, a to by mohlo případné čtenáře nováčky či neználky Maslena odradit, byl Ford v první třetině knihy na pár facek (a ne jako minule od půlky ke konci). Jeho zaobírání se vlastními bolístkami bylo táááák protivné! A co se týká anotace knihy - je v některých směrech zcestná.

Detektiv Ford v Temném dědictví vyšetřuje smrt člověka, kterého našel poblíž pláže v zajímavém stavu. Zanedlouho najde další mrtvolu, opět netradičně upravenou. Nečekejte žádný velký masakr, spíše chladnou logiku. A to se mi na Maslenovi líbí! Detektiv s malým přispěním Hannah postupně sbírá indicie, aby rodiny obětí mohly mít klid. Obzvláště když jedna z obětí má rodinu za všechny prachy.

Samotné vyšetřování vražd má méně prostoru než krizové situace, které ono vyšetřování způsobí. Všechny tlaky na detektiva Forda jsou pochopitelné. Když jde o rodinu, člověk udělá OPRAVDU cokoliv. Ford si tímto zjištěním projde a Maslen se průvodcování ujal na výbornou. Přiznám se, že jsem chvíli fandila vrahovi, protože s takovými lidmi, jakými byli oběti, se nerada stýkám i já. Do vyšetřování se přimíchá i několik problémů, které se budou postupně rozvíjet v dalších dílech Temné série. Maslen se jejich představení zhostil excelentně a i když závěr příběhu svůj konec měl, čtenář se chtě nechtě třese na další díl.


Temné dědictví Temné dědictví Andy Maslen

Jaké tajemství ukrývá rodina aristokratů? Druhý případ detektiva Forda. V idylické venkovské krajině u britského Salisbury jsou nalezeny kusy lidských ostatků. Krátce nato vyloví místní sedlák z nádrže na pastvině utopené tělo. Ob... více


Komentáře (0)

Přidat komentář