Soumrak Edenu nabízí klasickou fantasy okořeněnou biblickými výklady

recenze

Soumrak Edenu (2023) 5 z 5 / KočkomilkaJana
Soumrak Edenu

Když jsem se poprvé začetla do Soumraku Edenu od Lucie Ortegy, měla jsem maličko problém s použitým stylem. Přišel mi jakoby svázaný pravidly. Až po pár stránkách, když jsem se dozvěděla o společnosti, ve které mladá Ada vyrůstá, doplnila si to o kurzívou psané vyjádření ke Knize Světla, mi spadla brada poprvé. A přesně v tu chvíli jsem věděla, že nepůjde o lehké čtení. Že si neodpočinu a nejspíš budu mít spoustu názorů.

Nepletla jsem se. Lucie Ortega zkombinovala moderní problémy, pomocí biblických příměrů jim dala neobvyklý háv a vše okořenila pořádnou fantasy s magií. Soumrak Edenu vypráví o mladé dívce, která je jiná a ohýbá sebe sama mezi lidmi, kteří ji sice přijali, ale není nic více nečistého než rádoby dokonalá ctnostná společnost. Spolu s Adou sledujeme, že v ráji se něco ošklivě pokazilo. Ale to ji nezajímá. Chce odpovědi na otázky - kdo zabil její rodiče a proč? A dokáže je pomstít? Spolu s hledáním vraha ale čtenář najednou zjistí, že i hrdinka sice hledá, ale to, co nachází, není vůbec hezké a může mít nedozírné následky.

Asi se budu stokrát opakovat, ale klidně po sto prvé znovu řeknu, že Soumrak Edenu je excelentní kousek, díky kterému dokážeme skrze fantasy žánr nahlédnout do problémů moderní společnosti. A položíme si nejednou otázku: není náhodou všechen problém minulosti i současnosti jen nesprávným výkladem Bible? Ada Efron je zachycena v pavučině, ze které je každá cesta bolestivá. Ti, kdo mají být hodní, takoví nejsou - proč? Společnost přes všechna možná zpřísnění upadá a nikdo, kdo se může vyjádřit hlasitě, to buď neví, nebo má strach to vědět.

Soumrak Edenu Ortega rozdělila na dvě části. Maličko mi přišlo, že v každé části máme tu čest s trošku jinou verzí hrdinky. Ale šlo o drobnosti a dalo se najít, proč tomu tak je. První část je spíše pasivní a plná přijímání ran. Druhá už bolest rozsévá a zároveň klade větší a větší důraz na to, aby čtenář přemýšlel o pojetí sebe sama, náboženství, vnímání své osoby ve společnosti. Kromě upuštění od pasivity hrdinky, přecházíme k samotné magii, vyrovnáváme se s traumaty a čelíme obřímu prozření. Umně poskládané kousky, doplněné mnoha skvělými interpretacemi chování člověka, vnímání morálky a kladných lidských hodnot. Nechybí ani láska, odvaha, odhodlání,bolest, smutek a ztráta. Lucie Ortega nekončí na jednorožci běžícím po duhovém mostě. Servíruje nám rozumný a celkem až chladný konec, dospělý. A já od té doby vnímám pasáž z Bible o vyhnání z ráje úplně jinak, nově. A ne, nejde o spoiler, jde čistě o sepnutí několika prostých postřehů z příběhu o pomstě a nalezení vlastní síly, který příhodně leží na biblických podkladech.

I když jsem tak nadšená, mrzí mne jedna věc. Možná na (nejen) mou otázku v Soumraku Edenu Ortega odpověděla a já byla uhranutá čtivostí textu a originalitou příběhu a nevšimla si jí, ale … Mají golemové z domů Heretiků penis?


Soumrak Edenu Soumrak Edenu Lucie Ortega (Navrátilová)

Dva tisíce let po odchodu andělů je Eden sužován úpadkem, jehož příčina zůstává neznámá. Pravověrní z něj viní Heretiky a jejich zapovězenou magii, a napětí mezi oběma skupinami nebezpečně stoupá. Chrámová tanečnice Ada Efron ž... více


Komentáře (0)

Přidat komentář