Temná magie ohrožuje sesterstvo čarodějnic

recenze

Monarchové (2022) 3 z 5 / Suzanne
Monarchové

Scarlett a Vivi se vyrovnávají s tragickými událostmi uplynulého semestru, jenže se začínají objevovat znepokojivá znamení, stávají se podivné nehody, Vranám se nedaří kouzla a začíná hrozit, že sesterstvo čarodějnic bude prozrazeno. Temná magie ještě neřekla poslední slovo a tentokrát je připravená Vrány zničit jednou provždy.

Scarlett Winterová se stala předsedkyní sesterstva Kappa Rho Nu na univerzitě Westerly, které je ale ve skutečnosti coven čarodějnic. Scarlett se snaží vést spolek Vran jinak, než bylo doposud zvykem, proto chce požádat Monarchy, radu Vran, aby sepsali všechna kouzla a Vrány už nikdy nemohla ohrozit temná magie. Kromě toho se potýká se znepřáteleným sesterstvem Theta, které chce Kappám vyfouknout pořádání prestižního Jarního plesu. Obstojí spolek Vran ve chvíli, kdy se nemůžou spolehnout na svou magii?

Aby toho nebylo málo, Scarlett a Vivi nemají klid ani v osobním životě. Vivi je šťastná po boku Masona, Scarlettina bývalého přítele, ale jejich vztah neustále narušují tajemství ohledně čarodějnic a povinnosti k sesterstvu Vran. Scarlett to pořád táhne k Jacksonovi, kterému vymazala vzpomínky, ale ten se bláznivě zamiloval do členky sesterstva Theta.

První díl s názvem Vrány přinesl zajímavý a originální nápad univerzitního sesterstva jako tajného spolku čarodějnic. Přesto se mu nevyhnula klišé typická pro young adult fantasy, jako jsou nelogické chování postav, zbytečné tajnosti nebo nedůvtipnost hlavních hrdinek. Doufala jsem, že Danielle Paigeová a Kass Morganová v druhém díle s názvem Monarchové pořádně promyslí zápletku a rozvinou romantické vztahy, jenže místo toho znásobily všechny nešvary prvního dílu.

Kniha je napsaná svižným a čtivým stylem a toho, kdo za vším stál, jsem neodhalila. Monarchové ale naneštěstí postrádají pořádný děj a zápletku, zato se v nich objevuje ještě víc nelogičností a nedotažeností než v prvním díle. Danielle Paigeová a Kass Morganová posouvají děj a budují napětí pomocí nedostatku komunikace, zbytečných tajemství a někdy i vyloženě hloupého chování hlavních hrdinek, protože začít tajně experimentovat s neznámou magií je ve světle nedávných událostí opravdu „chytrý“ nápad. Scarlett a Vivi tak působí neskutečně natvrdle, což si ani jedna nezasloužila, protože jinak se jedná o sympatické postavy. Ani prohlubování romantických vztahů se nekoná. Autorky se totiž rozhodly oba páry rozeštvat a „napínat“ čtenářky, jestli se k sobě i přes všechna tajemství a problémy dokážou vrátit.

Kniha Monarchové pro mě byla tudíž zklamáním, protože místo aby autorky rozvinuly potenciál Vran, jen znásobily všechny nedokonalosti prvního dílu. Nicméně mladší čtenářky možná budou k nešvarům této young adult fantasy shovívavější. Čtenářkám, kterým se líbil první díl Vrány, můžu Monarchy doporučit už jen z toho důvodu, že se jedná o závěrečný díl dilogie, takže se v něm dozvědí, jak to se všemi dopadlo.

2,5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář