Tajemná a voňavá Aramtesh

recenze

Temný květ (2020) 5 z 5 / Kizuizi
Temný květ

Aramtesh je svět vůní a své o tom ví i Rakel – její citlivý nos je jí darem, stejně jako nadání pro výrobu parfémů. Ovšem nic z toho jí moc nepomáhá v záchraně otce, který onemocněl zákeřnou a smrtelnou chorobou. Proto se Rakel jednoho dne rozhodne, že opustí vesnici a ve městě, pomocí menšího podvodu, získá parfumérský titul. Bohužel nic nedopadne podle plánu a z Rakel se tak stává otrokyně v chrámu Strážkyně vůní. V té době je tam na návštěvě vzácný host – budoucí vládce říše, princ Nisai, který je za svého pobytu otráven. Hlavní podezření padne právě na Rakel a ta je uvězněna. Přijde však nečekaná pomoc v podobě tajemné dívky, která ji pomůže prchnout a poradí, kde může hledat protijed. A tak Rakel utíká i když ví, že je sama, proti celé říši...

Ó tohle bylo naprosto skvělé! Hodně jsem se na knihu těšila, protože anotace slibovala velmi pěkný příběh. A musím říct, že naprosto překonala všechna má očekávání!

Kniha je naprosto skvělá, opojná, podmanivá a hlavně vůněmi prosycená. Asi nikdo nečekal, že autorčina prvotina bude až tak úžasná, ale stalo se. Doslova vykouzlila dokonalý, smyšlený svět, který popsala tak famózně a detailně, že musí být nadšen každý, nejen zarytý fanoušek fantasy žánru.

Já jsem velmi, velmi spokojená - perfektně popsané postavy, prostředí, dokonale zpracovaná originální myšlenka. Autorka si vymyslela opravdu úplně vše; od přírody, přes názvy měsíců, až po politiku. Naštěstí vše vysvětluje, takže se neztrácíme a víme, o čem je řeč. A hlavně každá stránka tohoto úžasného příběhu, má pro Vás připravenou nějakou vůni a to takovým způsobem, že prostě stačí jen zavřít oči a nechat se unášet... Ano, vůně jsou tou nejzákladnější složkou tohoto příběhu; a řekla bych, že autorka příběh pojala přesně jako nový parfém. K základní složce přidala další - dobrodružství, napětí, akci, tajemství i trochu romantiky. A vznikla tahle voňavá kniha.
První díl Vůně Aramteshe je neskutečně čtivý příběh, vyprávěný z pohledu dvou osob, které při střídání dokonale navazují vždy tam, kde jeden skončí.

Přemýšlela jsem, jestli je něco, co by se mi nelíbilo a nenašla jsem vůbec nic. I když napadá mne jedna věc, která mne trochu tíží – že ještě nevyšel druhý díl. Protože bych ještě chvíli chtěla zůstat v tom voňavém světě a pokračovat hned v dalších dobrodružstvích. Nezbývá než si chvilku počkat, naštěstí druhý díl vyjde už letos a já už se nemohu dočkat!

Ještě si dovolím pochválit tu nádhernou obálku, která se nakladatelství Moba velmi povedla. K absolutní dokonalosti chybí už jen parfémované listy, ale bylo by těžké zvolit jen jednu vůni...

Za mě osobně velké doporučení pro všechny, kdo mají rádi dobrodružné a napínavé příběhy s trochou tajemna.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Moba.

Komentáře (0)

Přidat komentář