Svět nespravedlnosti

recenze

Tess z d'Urbervillů (2023) 4 z 5 / Kikina182
Tess z d'Urbervillů

Když John Durbeyfield zjistí, že je potomkem významného rodu d´Urbervillů, neváhá a pošle svou dceru Tess do blízké vesnice za ženou s tímto jménem, aby se přihlásila jako její příbuzná. Po příjezdu se však seznámí se svým domnělým bratrancem, do kterého se zamiluje, což vyvolá vlnu řetězových událostí, které Tess velmi zkomplikují život.

U klasiky většinou očekávám trochu sušší styl psaní s velkou dávkou popisů. V případě knihy Tess z d´urbellviru tomu nebylo jinak. Kniha se mi tak nečetla zrovna lehce a musela jsem si ji kouskovat na delší časové období.

Kniha se dá chápat dvěma způsoby. Když to vezmu pouze z hlediska příběhu, tak je celý děj hrozně překombinovaný a točí se v kruhu. Vlastně by se dalo říct, že má takový telenovelový ráz. Právě tyhle věci na knihách moc nemusím, a tak mě v některých místech dost nudila.

Ale Tess z d´Urbervillů je kniha, kde je podtext stejně důležitý jako příběh. Vlastně možná ještě důležitější. Kniha poukazuje na to, jak tehdejší doba byla nespravedlivá a to především vůči ženám. Manipulace ve vlastní prospěch a porušování morálních pravidel bylo něco, nad čím se přivíraly oči, alespoň u mužů. Ale jejich machinace nikdy nezůstaly nepotrestány, odnesly to však ženy, které v tom byly nevinně.

Stejně jako příběh mi i postavy přišly trochu překombinované a celkově to chování bylo trochu přehnané. Ale předpokládám, že to byl autorův záměr, aby zdůraznil nespravedlnost tehdejší společnosti.

Příběh je tedy hlavně o tom, aby poukázal na to, jak vypadala tehdejší společnost a především na nespravedlnost, která v ní vládla, což je v tomto případě důležitější než příběh samotný. Ale i tak mě příběh lehce zklamal a ani styl psaní nebyl úplně ideální.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji projektu Humbook.

Komentáře (0)

Přidat komentář