Svět naruby

recenze

Svět démonů (2020) / Kikina182
Svět démonů

Po útěku zlodějů dýmu se všechno pro všechny změnilo. Catherine už dříve neměla jednoduchý život kvůli neustálým trestům od jejího strýce a bratra. Jenže lid ji alespoň vnímal jako počestnou princeznu. Jenže teď v ní všichni vidí jen zrádkyni.

Tash přišla o svého mentora Gravella, což jí nenávratně změnilo. Má zlomené srdce a po ztrátě jejího nejvěrnějšího přítele a ochránce to vypadá, že už nikdy nebude nic takové jako dřív. Ale to v žádném případě neznamená, že to vzdá.

Eydonův život se i přesto, že zjistil, kým skutečně je, vůbec nezlepšil. Spíš naopak. Už není jen obyčejným zlodějíčkem, který je neustále v pohybu, aby nepozorován unikl zákonu. Teď je totiž hledán za něco mnohem horšího. Za vraždu.

March i přesto, že je celý svět v rozkladu, stále pokračuje ve svém plánu, který snad nedokáže změnit vůbec nic. Nebo skoro nic. A Ambros už není jen věrným strážcem. Soustředí se teď více na sebe a především na odplatu.

Celý svět je vzhůru nohama a všichni toho hodlají využít. Ať už se jedná o tyranského krále, kterému už jedna země nesnaží. Nebo démonům, jejichž plány jsou ještě mnohem podlejší. Ale nic z toho nikomu z hrdinů nezabrání v tom, aby se pokusili situaci obrátit ve svůj vlastní prospěch.

Autorka se drží pravidel, která si nastavila v prvním díle a tak je i tentokrát příběh vyprávěn v er-formě, při čemž se střídají pohledy Zayna, Edyona, Catherine, Ambrose, Marche a Tash. Na rozdíl od prvního dílu, kde to působilo jako několik samostatných příběhů, které se nakonec změnily v jeden, jsou v tomto případě osudy postav mnohem propletenější.

Důkazem, že se toho moc nezměnilo je i to, že mě kniha do sebe vtáhla v podstatě okamžitě. Příběh je neuvěřitelně čtivý a opět je úplně jedno čí kapitoly člověk čte, protože všechny jsou stejně čtivé a zajímavé. O žádných výplňových částech, které by děj akorát zdržovaly, a čtenáře nudily, nemůže být řeč.

Svět démonů skvěle navázal na první díl. Už ten byl nabitý akcí a zajímavými zápletkami, ale byl to přeci jen první díl. V tomhle se příběh rozjíždí ještě mnohem více. Všechno je tak mnohem akčnější, napínavější a je tu mnoho překvapivých zvratů, které by mě nenapadly ani ve snu.

I když byla mnohá tajemství odhalena v knize Zloději dýmů, tak tahle kniha dokázala, že je tu ještě mnoho dalších věcí, o kterých nikdo nemá ani tušení. V podstatě se tu na tajemství, která je třeba odhalit, naráží neustále a to ani nemluvím o intrikách, kterým musí postavy čelit.

Stejně jako děj se vyvinuly i postavy. Pořád jsou v jádru stejné, ale zároveň se změnily. A autorce se perfektně podařilo zachytit tu změnu, kterou si vzhledem ke všem událostem prošly. Nejlepší je, že ta změna působí opravdu přirozeně, což je podle mě u postav klíčové. A může za to především to, že je nezměnila úplně celé, ale nechala je vyvinout se stejně, jako se vyvíjejí lidé v reálném životě.

Příběh prvního dílu byl opravdu skvělý, ale jeho pokračování je podle mě ještě mnohem lepší. Sally Green pokračuje v opravdu úžasném příběhu, který mě chytl za srdce. Pokud se vám tedy první díl líbil nebo jste u něj byli na vážkách, tak myslím, že rozhodně neprohloupíte, když se pustíte do Světa démonů.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.


Svět démonů Svět démonů Sally Green

Po dramatickém útěku zlodějů dýmu z Rossarbu je všechno vzhůru nohama: princeznu Catherine všichni vidí jako zrádkyni. Tash má zlomené srdce, protože přišla o svého jediného přítele. Edyona hledají pro vraždu. March v srdci skrývá... více


Komentáře (0)

Přidat komentář