Surfařka a skejťák

recenze

Holka na suchu (2018) 4 z 5 / Kikina182
Holka na suchu

Anise si nepřeje nic víc než strávit léto s přáteli. Je to přeci jen poslední léto předtím, než se většina z nich rozprchne na vysoké do různých koutů světu. A jak jinak ho společně strávit než tím, co všichni milují, surfováním a plážovými večírky. Tohle léto má být přeci nezapomenutelné.

Bohužel se všechno zkomplikuje v momentě, kdy má její teta autonehodu a Anise tak musí se svým otcem odjet na celé léto do Nebrasky, aby se o ni mohli starat. Veškeré Aniseiny plány se tak během vteřiny zhroutí. A nepomáhá ani fakt, že se po letech ozývá její matka, která svou rodinu už mnohokrát opustila.

Nakonec se však věci vyvinou mnohem lépe, než Anise čekala. Zjišťuje, že k tomu, aby byla šťastná nepotřebuje moře a že surfovat se dá svým způsobem i po pevné zemi. Navíc ani v Nebrasce nezůstane dlouho bez přátel. Ironií však je, že noví přátelé a nová vášeň zkomplikují Anisein život ještě víc.

Holka na suchu je debut od Laury Silverman. Jelikož ráda zkouším nové věci, nedokázala jsem této knize odolat. Anotace sice zněla trošičku všedně, ale podle hodnocení a komentářů na Goodreads jsem shledala, že se by kniha mohla nabízet víc, než se na první pohled může zdát.

Holka na suchu je napsána v ich formě z pohledu Anise. Osobně mám ve většině případů mnohem radši ich formu než er formu, jelikož je příběh pak mnohem osobnější. Stejně tak je to i u této knihy. Díky tomuto způsobu psaní jsem se do knihy skvěle vžila a vnímala pocity hlavní hrdinky jako svoje.

Zásluhu na tom má samozřejmě i to, že je kniha dobře napsaná. Laura Silverman sice nemá specifický styl, který bych mohla odhalit na první pohled, a tak mi přijde, že píše úplně stejně, jako mnoho dalších autorek young adult literatury, ale na tom zas tolik nezáleží. Důležité je, že se kniha dobře čte, rychle plyne a vše je jednoznačně vysvětleno a zodpovězeno.
Prvních pár kapitol jsem si říkala, že zahraniční čtenáři knihu asi přecenili. Vypadalo to totiž jako námět, který jsem četla už minimálně desetkrát v jiných knížkách. Ale pak se to začalo rozvíjet. Ta hlavní linka sice byla stále trochu neoriginální, ale autorka na to začala nabalovat další a další vedlejší linky, které byly čím dál zajímavější a překvapivější.

Kniha tedy nepatří mezi ty nejoriginálnější, ale autorka zvládla starý známý námět dobře přepracovat. A tak i když některé dějové linky byly zastaralé, podařilo se autorce vdechnout jim nový život. Trochu originálnosti do předvídatelného děje.

Největší zásluhu na tom však mělo propracování postav. Lauře Silvermen se povedlo vtisknout jim osobnost. Jsou propracované do nejmenších detailů a mají opravdu zajímavé myšlenky. Tedy Anise mi na začátku knihy přišla trochu povrchní, ale později nabrala hloubku. Pravděpodobně vlivem Lincolna, což byla od první chvíle, kdy se objevila, skvělá a neskutečně zajímavá postava.

Holka na suchu má sice několik mušek, ale i tak je to zajímavé čtení s několika zvraty, které byste rozhodně nečekali. I tak je to ovšem spíše oddechová romantická knížka pro čtenáře young adult. Takže perfektní na léto do parných dnů, kdy je potřeba něco oddechového, aby si člověk nezavařil mozek při nějaké naučné nebo detektivní četbě. Pokud tedy hledáte nějakou takovou knihu, můžu vřele doporučit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia.

Komentáře (0)

Přidat komentář