Stoka je neotřelý pohled na realitu ulice

recenze

Stoka (2021) 4 z 5 / AndreaCekanova
Stoka

Jedná se o druhý autorský počin N.P. Označení je zkratkou pro neznámého pachatele, ale tady se skrývá příslušník PČR, který vám klidně může napařit (nebo už napařil) pokutu za špatné parkování.
***
„Vy jste policie!“
„Připadáme vám jako hasiči?“
***
Autor ke knize samotné říká: „Je to o drogách, feťácích a policajtech.“ Já říkám, že je to o sarkastickém a cynickém humoru policistů, kteří čelí těm nejhorší vyvrhelům.
V knize se střídají ich forma z pohledu policisty a er forma z pohledu feťáků. Dočteme se o osudu obyčejných lidí i těch, kteří hazardují se zdravím a zákony. Dozvíme se více o soukromých i vzájemných vztazích z těchto dvou diametrálně odlišných sfér života.
***
„Pane Jurý, co jste měl? Skoro mi s tím testerem zčervenala i ruka. To jsem dlouho neviděl.“
***
Dialogy jsou hezky od podlahy a protkané vtipy, které kolikrát odzbrojí svou bezprostředností. Humor k nám připlouvá stejně přirozeně jako smrt nebo sex. Ovšem je třeba podotknout, že obzvlášť sexu se dočkáme v situacích, které si nechcete ani představovat. Popisy jsou silně autentické a věcné.
Trochu mi vadí absence výraznější zápletky, přestože příběhů se tam prolíná spousty. Stoka je označena jako detektivní kniha, ale já osobně ji spatřuji spíš jako beletristickou reportáž.
Způsob, jakým k nám autor promlouvá je srozumitelný, prostý a ocitá se ve vzájemné symbióze s příběhem, který je tak o to více reálnějším. Vytknout ovšem musí korekturu. Přesto je četba zážitek, který vám vyrazí dech. Jste rádi, že s dírou jako Maroko nebo Fridrichův obývák se seznámíte jen na papíře.
Děj vnímám jako kolotoč, který se točí pořád stejně a přesto se najdou ti, kteří do něj bez přestání nastupují zas a znova a čekají na zázrak. Stačí si šlehnout první dávku a můžete nastoupit. Konečná stanice – záchytka, cela, nebo rakev.
Co říct závěrem? Název knihy přesně vystihuje prostředí o kterém vypráví. Jděte do toho a nebudete litovat. Užijete si v bezpečí domova svrab, drogy, žumpu a mrtvoly. Kde jinde to máte?

Komentáře (0)

Přidat komentář